За дома

Къде в кухнята забравяме да почистим?

Натрупването на бактерии по тези повърхности носи риск за здравето

15.06.2015г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Почистването на кухнята за някои домакини е задължение, за други удоволствие, а за трети – направо религия! Но колкото и добри домакини да се чувстваме, винаги има места, които забравяме да почистим или поне не толкова често.

Къде пропускаме да изчистим в кухнята?

Пренебрегвате дръжките

Дръжките на вратите и уредите са едни от най-често докосваните повърхности в дома. Те гъмжат от бактерии и микроорганизми.

Не пропускайте да забърсвате ежедневно дръжките на вратите, шкафовете, микровълновата, хладилника, миялната – изобщо всичко, което има дръжка.

Рядко почиствате канала на кухненската мивка

Ешерихия коли може да се срещне в огромни количества върху кухненската мивка, чешмата и смесителите. Каналът на мивката е мястото, през което изтичат всички мръсотии. Затова не трябва да забравяте да го почиствате ежедневно или поне веднъж на няколко дни.

Пренебрегвате кафемашината и кафемелачката

Във всяка кухня има много уреди за ползване. Едни от най-използваните са кафемашината и кафемелачката, ако имате такава.

Кафемашината е много благодатна за размножаване на бактерии, защото се затопля при приготвянето на кафе, което създава среда за растеж.

Препоръчително е да почиствате с гъба, напоена с оцет, тъй като той има антибактериални свойства.

Не почиствате кошчето за боклук

Кофа за боклук има във всяка кухня. Дори да не става дума за голям контейнер, а малка кофа, бактерии се множат и върху двете от тях.

Остатъците от храна по контейнера за боклук не само че събират микроорганизми, но и миришат зле. От време на време хвърляйте кубчета цитрусови корички или плодове в канала, заедно с малко сода за хляб. Това ще помогне за дезинфекция и ароматизиране.

Слагате остри ножове в съдомиялната машина

Острите ножове, особено с дървени дръжки, не трябва да се поставят в миялната машина. Всяко измиване притъпява острието на ножовете и намалява срока им на използваемост.

Торбичките за многократна употреба също имат нужда от почистване

Пазарските чанти за многократно ползване са удобен начин за пазаруване. Лошото е, че продуктите, които пренасяте в тях, оставят своите следи. Не забравяйте да перете и подменяте торбичките за многократна употреба по-често.

Свързани статии

Забравяте да почистите подвижната скара на фурната

По нея остават много загорели остатъци. С всяко готвене и печене върху старите нечистотии се натрупват нови.

Не почиствате съдомиялната машина отвътре

В уплътненията на миялната се събират милиони бактерии, които не се почистват при цикъл на миене на съдовете. Не разчитайте миялната да се измие сама – дезинфекцирайте я поне веднъж седмично, ако я ползвате по-интензивно.

Най-добре можете да направите това с помощта на разтвор от 1 част оцет и 1 част вода в спрей бутилка. Почиствайте я с този разтвор, след това изплаквайте и я оставете да изсъхне напълно.

Коментирай