За дома

iRobot става част от концепцията за умен дом с новата Roomba 980

Умна визуална навигация и безжичен контрол през мобилни устройства – за първи път част от прахосмукачка робот

17.09.2015г. / 11 32ч.
Мария Дуковска
Снимка: iRobot

Снимка: iRobot

Лидерът в роботизираните технологични решения, iRobot Corp., представи новата Roomba 980. Това е първата прахосмукачка робот, която комбинира адаптивна навигация с визуална локализация, облачно базирано приложение за отдалечен контрол и по-голяма мощност при почистване на меки подови настилки.

„С повече от 14 милиона продадени роботи за дома по света, iRobot е глобален лидер в автоматизираното почистване“, коментира Колин Енгъл, председател и изпълнителен директор на компанията. „Roomba 980 е следващата голяма стъпка напред. Това е първият продукт за дома на iRobot свързан с облака и предоставящ технология за картографиране на пространството. Тези възможности позволяват на робота да опознава по-добре средата, а на клиента – да упражнява повече контрол. Това са технологиите, които превръщат уредите ни в свързани роботи, част от умния дом.“

Умно: Roomba почиства цялостно дома, чрез нов тип навигация

Почистващата навигационна технология iAdapt® е оборудвана с нови сензори, чрез които Roomba 980 почиства самостоятелно и цялостно подовете в дома. iRobot въвежда за първи път в потребителски продукт своята патентована визуална vSLAM® технология (visual simultaneous localization and mapping). Тази технология е част от новата iAdapt® 2.0 навигационна система с визуална локализация, която позволява на Roomba 980 да създаде карта на почистваната среда, която постоянно следи местонахождението на робота по време на почистването на повърхностите. Ползвайки картата, Roomba 980 работи без прекъсване в продължение на два часа, прибира се на зарядната си станция за презареждане и ако е необходимо отново възстановява работния процес, до пълното почистване на повърхността. Роботът чисти открити пространства, чрез придвижване в паралелни прави линии, като в същото време ползва и модела на адаптивните сензори, за да премине под и около мебели и препятствия.

Лесно: Свързан робот Roomba, чрез приложението iRobot HOME AppНовото приложение на iRobot

- HOME App дава възможност на потребителите да се свързват с Roomba 980 през безжична мрежа. Така времето за работа на робота може да бъде управлявано по всяко време и от всякъде. Също така Roomba 980 може да бъде програмирана да почиства до седем пъти в седмицата през смартфона. Съвместимо с Android и iOS устройства, приложението HOME App разширява функционалностите на робота, позволявайки на потребителя да избира подходящия режим на почистване, съгласно нуждите на своя дом. HOME App предоставя актуална информация за процеса на почистване, съвети и директен достъп до център за техническа поддръжка.

Чисто: Два пъти по-добро потребителско изживяване с новата функция Carpet Boost

Roomba 980 разпознава различните типове подови настилки и оптимизира смукателната мощ съгласно вида им. Новата AeroForce™ почистваща система с функция Carpet Boost увеличава автоматично мощността на Gen 3 мотора при стъпване върху килими или други меки подови настилки. В същото време роботът е с по-малка височина от предшествениците си, за да влиза още по-лесно под мебели.

„Роботите прахосмукачки не могат да разчитат само на една технология за постигане на ефективно почистване“, коментира Кристиан Серда, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на звеното „Роботи за дома“ в iRobot. „Почистващата сила, ефективната навигация, адаптивността към постоянно променящата се среда и много други, са все важни фактори, които трябва да функционират в баланс. В Roomba 980 всичко това е предвидено, за да можем да предоставим на клиентите си удобна, персонализирана и ефективна помощ в ежедневната грижа за поддържане на дома.“

Roomba 980 се предлага на пазара в САЩ и Канада от днес, 17 септември 2015 г., на цена от 899 щатски долара. В началото на четвъртото тримесечие на 2015 г. ще излезе на пазара в Япония, както и на избрани европейски пазари.

Коментирай