За дома

Най-отровните продукти във всеки дом

Какво използваме всеки ден, а не трябва?

09.02.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Токсините не са само във въздуха навън. Те са навсякъде около нас. Трудно е за вярване, но и в собствения ви дом токсините не са никак малко. Затова не трябва да допринасяте допълнително за тяхното увеличаване. 

Кои са едни от най-токсичните неща, които има във всеки дом?

Матраци

Матраците лека-полека замениха старомодните дюшеци. Да, удобни са. Да, по-добре се спи на тях, но знаем ли от какво точно за направени?


Матраците са пропити с отровни химически вещества, които проникват в нашето тяло и ни вредят. Така наречената „пяна“ за направата на матраци излъчва редица химикали, влияещи най-вече върху хормоналните нива в тялото.

Това може да въздейства на репродуктивните способности както при жените, така и при мъжете. Може да предизвика неврологични проблеми, проблеми с щитовидната жлеза. 

В някои матраци пък има метални пружини и държащи елементи. Според изследванията тези метални пружини влияят върху естественото протичане на електрическите импулси през тялото като оформят дъга. По този начин работата на сърцето се нарушава. Могат да възникнат сърдечносъдови заболявания.

Рискът от рак също се увеличава, тъй като работата на клетките бива негативно повлияна. 

Парфюми

Носенето на парфюм е част от ежедневието на много жени, пък и мъже. На никого не би му хрумнало, че парфюмите биха могли да навредят по някакъв начин, но това не е така.


В тях могат да бъдат открити химически вещества, които са истински опасни за здравето като ацетон, метил хлорид, линалоол, камфор. 

Вдишването на тези химикали може да предизвика сериозни здравословни реакции като гадене, повръщане, световъртеж, главоболие, пише naturalnews.com.

Ароматизатори

Не само ароматизаторите аерозоли са вредни. Много от ароматизаторите на изпаряващ се принцип отделят опасни за здравето молекули, които се смесват с определени газове, налични във всеки дом. Това предизвиква образуването на опасни вещества като формалдехид, които са истинска отрова. 


Формалдехидът специално се получава при смесване на лимонов аромат от различни препарати за почистване, ароматизатори, продукти за измиване с някои газове в жилището, особено при нередовно проветряване. 

Вместо това можете да ароматизирате дома си по алтернативен и не по-малко ефикасен начин. Вземете шишенце с етерично масло по избор. Пробийте в капачката му малка дупка и прокарайте през нея 2-3 дървени клечки от тези за шишчета. 


Дървото ще се пропие с етеричното масло и ще излъчва аромат по естествен и безопасен начин. 

Препарати за почистване на дома

Тези продукти не са полезни и всички ние знаем това, но продължаваме да ги използваме. Истината е, че те могат да направят дома ни още по-наситен с отровни вещества, отколкото да ги премахнат от него. Причината е в химическите съединения, които се намират в препаратите. 

Фталатите са едни от най-опасните за здравето. Те се намират в широка гама препарати за почистване, най-вече такива без отмиване или изплакване. Съветът на специалистите е да четете етикетите и да избягвате закупуването на препарати със съмнителни съставки. 

Има и редица природни алтернативи, с които можете да почистите дома си без да се притеснявате от вредни действия, а ефектът е не по-малък. 

Химичните препарати за почистване могат да предизвикат проблеми с бъбреците, ендокринната, дихателната и нервната системи.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време