За дома

3 начина да удължите живота на дрехите

Как правилно да поддържаме дрехите си?

23.02.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Искате да запазите дрехите си като нови за по-дълго? Носенето и най-вече прането правят дрехите вехти и често развалят наситеността на цветовете им. Неправилното пране може да направи дрехите ви раздърпани и приличащи на парцали още преди да сте им се порадвали.

За да съхраните любимите си дрехи по-дълго време, а и за да изглеждат като току-що купени, трябва да знаете 3 основни неща:

Индивидуалният подход е много важен

Мислете за тъканите на своите дрехи като за косата или кожата си. Както всяка кожа и коса имат своите индивидуални особености, така и тъканите на дрехите имат нужда от специално внимание.

Важно е да се знае кой препарат подхожда за третиране на дадената тъкан. Колкото и трудно да ви се вижда, трябва да използвате различни препарати и омекотители за различните дрехи. Информирайте се предварително от какво са направени дрехите ви и с какво е добре да се перат.

Хубаво е, че на пазара има голямо разнообразие от средства за почистване на дрехи. Това ви дава възможност да подберете най-подходящите за вашите дрехи.

Най-голямата мръсотия всъщност е от вътрешната страна на дрехите

Според изследвания на големи компании за производство и дистрибуция на перилни препарати, най-голяма концентрация на мръсотия и микроби се натрупва по вътрешната страна на дрехите. Именно там трябва да са съсредоточени и усилията ви за почистване.

Когато слагате дрехите си в пералната ги обръщайте откъм опаката страна. Така водата и препаратът ще действат директно върху най-мръсните наслагвания като едновременно с това ще пощадят цветовете на дрехите ви откъм лицевата страна.

Водата може да навреди на дрехите ви

Хлорът, който се използва за дезинфекция във водопровода, унищожава дрехите по-бързо, отколкото си мислите. Твърдата варовита вода също е враг на тъканите, прави ги по-твърди и некомфортни за носене.

За да направите водата по-мека и щадяща към вашите дрехи, избирайте препарати, с които да я омекотите. Избягвайте да слагате препарати, съдържащи избелващи агенти, защото това допълнително утежнява положението.

Снимки: iStock

Коментирай