За дома

Ядливи цветя, които могат да се гледат в градината

А и на балкона

20.07.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветята не са само за красота. Те могат и да се ядат. Учудващо е колко много различни цветя влизат в състава на кухните по цял свят.

У нас също се отглеждат немалко ядливи цветя. Някои от тях дори спокойно можете да отглеждате в градината или на балкона си. Ако вече ги отглеждате, но не знаете, че могат и да се ядат, вижте кои са те!

Невен

Невенът е лъчезарен, красив и обагрен с топли цветове. Той е не просто красив, но и има редица лечебни ползи. Неслучайно влиза в състава на много козметични продукти.

Освен това невенът е много вкусен. Той е чудесен заместител на подправката шафран, тъй като се доближава до вкуса и цвета ѝ. Има леко горчив вкус и е препоръчително да се използва в умерени количества за гозбите.

Латинка

Латинката има леко пикантен вкус, подобен на черния пипер. Чудесна е за овкусяване на пресни зелени салати и супи. Може да се добавя и към дресинги.

Виолетка

Виолетката е много подходяща за подправяне и декорация на десерти и сладоледени мелби. Листенцата на цветовете ? подхождат много добре и на салати – плодови и зеленчукови, както и на сандвичи.

Рози

Розите също са ядливи и по-точно техните цветове. Имат сладък и богат на аромат вкус, което ги прави идеални за десерти и салати.

Бегония

Бегонията може да се яде изцяло. Не само цветовете, но и листата, и стъблата ѝ имат леко кисел вкус, който придава много приятен и свеж вкус на пресни салати, гарнитури и сосове.

Чудесен заместител е на ревена.

Свързани статии

Глухарче

Глухарчето е ядливо, докато е в цветната си фаза. Премине ли от жълти цветове към бели пухчета вече не е годно за консумация. Има сладък, подобен на мед вкус. Може да се яде както сурово в салати, така и сготвено в комбинация с месо и зеленчуци.

Лавандула

Лавандулата е много богата на аромати заради наличието на етерични масла в нея. Освен за чайове, тя става и за десерти и печива. В допълнение към ястията и десертите ви лавандулата ще ви успокои и ще намали стреса в организма ви, докато се наслаждавате на вкусовите ѝ качества.

Лале

В зависимост от сорта някои лалета наподобяват вкуса на марулята, а други на краставицата. При всички положения лалето е свежо и ароматно, така че можете също да го използвате в салати и печени ястия. Някои дори го предпочитат съвсем прясно като украса на десерти и сладоледи.

Снимки: iStock

Коментирай