За дома

За какво още да използваме портокаловите кори?

Алтернативни употреби на цитрусовите корички

26.08.2016г. / 14 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Портокаловите корички са нещо, което винаги изхвърляме. Не се замисляме дали не биха ни послужили за нещо. Ще ви изненадаме ли, ако ви кажем, че портокаловите кори могат да са ви много полезни в домакинството?

Вижте за какво можете да ги използвате в дома!

За освежаване на хладилника

Хладилникът е едно от местата в кухнята, където се задържат най-много неприятни миризми. Ето защо можете да го освежите с портокалови кори. Просто ги нахвърляйте в една малка чинийка и ги поставете в хладилника. Те ще отнемат лошите миризми и ще изпълнят хладилника с цитрусово ухание.



За почистване на дърво

Портокаловите корички са много подходящи за почистване и освежаване на дърво. Те не само ще почистят дървените ви мебели, но ще оставят приятен аромат. 

Смесете портокаловите корички с оцет. За целта напълнете един голям буркан до половината с портокалови кори. Долейте до горе с оцет. Затворете сместа с плътен капак и я приберете за две седмици да отлежава. След това извадете портокалите и прелейте наситения оцет в бутилка с пръскалка. 

Напръскайте дървените си мебели и забършете с мека памучна кърпа. 

За полиране на стомана

Металните повърхности, особено тези от неръждаема стомана се полират много добре с портокалови корички. Просто разтрийте замърсените и окислени повърхности с портокаловите кори и след това изплакнете.  

 

За ароматизиране на гардероба и килера

Подобно на ароматизирането на хладилника можете да внесете приятен свеж аромат и в гардероба и килера. Поставете съд с портокалови кори и следващият път, когато отворите ще ви лъхне чудна миризма на портокали.

За отблъскване на насекоми

Насекомите не харесват чудната миризма на портокалови кори за разлика от нас, хората. Ето защо, ако оставите портокалови корички из помещенията, насекомите ще стоят далече от дома ви. 

Снимки: istock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати