За дома

Пресни храни, които не трябва да се съхраняват заедно

Кои продукти се влияят взаимно едни от други

29.07.2019г. / 17 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Правилното съхранение на продуктите в хладилника и килера е важно, за да се радваме на свежестта им по-дълго. Освен това правилното съхранение има голямо значение за здравето. Кои продукти никога не трябва да комбинираме в близост и кои трябва да са изцяло самостоятелни в хладилника?

Краставиците – винаги сами

Краставиците лесно се влияят от етиленовия газ, който много други продукти произвеждат при зреенето и гниенето си. Сред тях са доматите, бананите, дините, пъпешите. Те излъчват този газ, който много бързо разваля краставиците.

Третирайте билките като цветя

Свежите билки са много крехки и се нуждаят от вода и пулверизиране, досущ като свежите ви букети. Ето защо, ако искате по-дълго да имате пресни билки и подправки в кухнята си, натопете ги във вода и я сменяйте регулярно.

Тиквата никога не стои близо до ябълки и круши

Ябълките и крушите могат да накарат тиквата да се скапе по-бързо, въпреки че всички те са есенни плодове. Свойствата им са различни и е препоръчително да бъдат съхраняване разделно.

Слагайте кореноплодните в платнена торба

Всички кореноплодни зеленчуци – ряпа, моркови, червено цвекло, картофи, сладки картофи, къдраво зеле, лук, трябва да се поставят в платнени торби (от онези чували, в които се съхраняват по складовете), защото те имат свойството да абсорбират пряко всички вещества от почвата. Преди да ги измиете не е добре да допускате съприкосновение на останалите продукти в склада или хладилника с тези вещества. Важно е още да им се осигури тъмно и хладно място, защото все пак са кореноплодни. Светлината ги кара да пускат мустачета и да променят състава си.

Винаги мийте горските плодове

Горските плодове имат мънички спори по външната си обвивка. В тях лесно се задържат мухъл и плесени. За да не разядат тъканта на плода преди да сте го изяли, винаги измивайте горските плодове преди да ги сложите в хладилника за съхранение.

Ябълките винаги трябва да са отделно от портокалите

Струва ви се красиво да поставите ябълките и портокалите във фруктиера на масата? Не е препоръчително, защото онзи етиленов газ, за който споменахме в началото ще накара плодовете ви да се скапят преждевременно.

Винаги разделяйте бананите от чепката

Свикнали сме да купуваме бананите на чепки и така да ги поставяме във фруктиерите вкъщи. Ако искате обаче бананите ви да останат свежи по-дълго, откъсвайте ги един от друг. Стоенето на плода на чепката го кара да зрее и гние по-бързо.

Лукът и картофите трябва да са отделно

Лукът отделя серни съединения, които увреждат картофите и предизвикват по-бързото им прорастване и загниване. Дръжте ги поотделно и по възможност в плетени кошници на проветриво място.

Снимки: iStock

Коментирай