За дома

10 прости правила за щастие у дома

Как да направим дома по-щастливо място

20.11.2020г. / 12 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Щастието в дома е леснопостижимо, стига да се спазват някои прости правила. Не е нужно да се правим на военачалници, за да въведем ред вкъщи. Необходимо е само предварително да поговорим с всички членове на семейството, за да сме сигурни, че е постигнато единодушие.

Крайният резултат от спазването на тези обикновени правила за щастие в дома ще даде своето положително отражение върху енергията вкъщи. Кои са тези правила?

1. Оправяйте леглото всяка сутрин

Колкото и досадно да е това за много хора, ритуалът по оправянето на леглото ще ви донесе косвено щастие, защото прави дома по-уютен, по-подреден, по-ведър като по този начин релаксира нервната система.

2. Дръжте капака на тоалетната затворен

В дома биха царили мир и разбирателство, ако всички затварят капака на тоалетната чиния. Така не само банята ви ще има много по-приветлив вид, но и ще пощадите следващия човек, който ще ползва тоалетната от пропадане в чинията без дъска за сядане. Случва се.

3. Никакви електронни устройства на масата

Въведете това правило и щастието в дома ви ще се утрои. Ако не оставяте никакви устройства на масата – телефони, дистанционни, таблети, лаптопи, разговорите в хола и в кухнята по време на хранене ще се увеличат и ще станат по-естествени и пълноценни.

4. Мръсните неща в коша за пране

Никакви разхвърляни мръсни дрехи по леглото, столовете или по дивана. Всичко трябва моментално да отива в коша за пране, където му е мястото. Ако всеки член на семейството прави това, хаосът в дома ви ще се намали драстично или напълно ще изчезне.

5. Винаги отваряйте щорите и завесите

Веднага щом станете, пуснете светлината в дома си. Тя е извор на щастие сама по себе си. Изследванията сочат, че ако човек прекарва повече време в затъмнени помещения, нивата на серотонин в кръвта драстично спадат. Това крие драматични здравословни рискове.

6. Почиствайте веднага видимо замърсените повърхности

Много по-лесно е да забършете зацапаните повърхности в моментите, в които замърсяването се случва. Не отлагайте. Никак не е трудно. Просто забърсвайте в кухнята и банята винаги щом забележите, че има нужда. Така и цялостното поддържане на дома е много по-лесно, а и по-трудно ще се натрупва напрежение.

7. Никога не питайте къде се намира нещо, преди да сте проверили сами

Това се отнася най-вече за семействата с малки деца. Те крият разни неща и после забравят да ги върнат по местата им. За да не изпадате в нервни кризи просто проверявайте преди да питате.

Свързани статии

8. Измивайте съдовете след всяко хранене

Така хем ще сте щастливи, хем мивката ви няма да е претрупана от съдове, хем ръцете ви няма да се пукат болезнено от суха кожа, а и хем няма да оставате без чисти съдове за следващото хранене. Идилия!

9. Ако забележите, че нещо свършва, веднага го добавете в списъка за пазаруване

Бързо, лесно, просто – така никога няма да забравите да купите нещо важно. Правете списък и винаги ще сте подготвени в магазина, а и у дома.

10. Пълнете веднага каквото е привършило

Дали ще е течен сапун, дали ще е препарат за съдове, дали ще е тоалетна хартия няма значение – винаги имайте едно наум да попълвате привършващите консумативи, за да правите уюта и удобството вкъщи константа.

Снимки: iStock

Коментирай