За дома

Течности от продукти, които никога да не изхвърляме

А вие изхвърляте ли течността от консервите, туршиите и варивата?

24.03.2018г. / 10 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Помислете колко често изхвърляте течностите от разни консерви, варива или мариновани продукти. Ако отговорът е „винаги ги изхвърлям“, значи правите голяма грешка всеки път.

Много течности от различни продукти могат да се използват по подходящ начин, така че да ви спестят пари, а и да изразходвате купената храна докрай. В отпадните течности, които сме свикнали да изхвърляме в канала се намират полезни вещества, които заслужават втори шанс.

Течност от консервирани бобови растения

Консерви с грах, боб, нахут и други бобови растения съдържат гъст сок, който не трябва да изхвърляте. Според специалиста по веган печива Гус Уолт тази течност е идеален заместител на яйчените белтъци. Ако сте веган, но не искате да използвате белтъци, маринатата от бобовите консерви върши чудесна работа. Той я нарича „аквафаба“ (на латински аква – вода, фаба – зърно). Може да се използва в кремове, целувки, бисквити, кексове, майонеза.

Сок от туршия, кисели краставички

Сокът от туршията е страхотен начин да подправите салатите и ястията си вместо да добавяте оцет и сол. В сока от туршията се съдържат още захари и подправки, които могат идеално да заместят лимоновия сок и други течности с кисел вкус, използвани за овкусяване на пиле, риба, различните винегрети, дори тофу.

Саламура от маслини, сушени домати

Винаги изхвърляме маринатата от маслините, а не трябва да го правим. Същото важи и за зехтиновия сос, в който са накиснати готовите сушени домати. В този сос има и подправки, с което той става идеален за овкусяване на салати, яхнии, печени ястия.

В маринатата от маслините се съдържат още сол, мазнини, подправки, които идеално пасват на меса, зеленчуци, хумус, ризото, дори печени домашни хлебчета с квас.

Водата от варената царевица

След като сварите царевицата, не хвърляйте водата в канала. Тя е богата на хранителни вещества, витамини и растителни протеини. Много е подходяща за поливане на градински и стайни растения. Използвайте водата от царевицата вместо течен тор и растенията ви ще станат по-здрави и буйни.


Свързани статии

Водата от сладките картофи

Когато варите сладки картофи водата от тях също може да ви влезе в употреба. Скорбялата в нея може да се използва за сгъстяване на различни видове тесто (за пица, бисквити, хляб), както и за красота. Водата от сладките картофи е много богата на витамини А и С, витамини от група В, както и антиоксиданти. Тя помага дори в отслабването.

Водата от варените зеленчуци

Тя е наситена с витамини и минерали, освен това има зеленчуков вкус. Можете да я използвате вместо зеленчуков бульон за различни супи, сосове или яхнии. Ако не ви трябва в момента просто я съхранете в стъклен съд с капак. Когато ви трябва можете да я овкусите с допълнителни подправки и да я прибавите към ястието.

Водата от пастата

Водата, останала от варенето на паста става идеално за поливане и подхранване на растения в дома и градината. Тя е богата на скорбяла, което я прави добър помощник в сгъстяването на супи, сосове, маринати.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 6 години )