За дома

Натурални методи за наторяване на растенията в дома и градината

С какво да подхраним цветята си

18.01.2018г. / 11 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отглеждането на цветя и стайни растения прави дома по-уютен и приветлив. Повечето растителни видове, отглеждани вкъщи или в градината се нуждаят от подхранване. Но и те, както и хората, имат нужда от натурални хранителни вещества.

Синтетичните торове са изкуствено обогатени и както всяко изкуствено нещо могат да имат някои странични ефекти при грешки в дозировката или времето, в което биват прилагани.

3 важни неща, които да обмислим, преди да засадим овошка

За щастие природата ни е дала всички хранителни вещества, от които имаме нужда.

Можете да подхраните растенията и цветята си с подходящите натурални торове, богати на хранителни вещества. Ето кои са те:

Бананови кори

Бананите са богати на калий, а този микроелемент е важен за растежа на цветята, по-специално на розите. Преди да засадите розовите си храсти в градината, спуснете в дупката 2-3 бананови кори.

След като посадите растението и закриете дупката, механизмите на естествено компостиране ще се задействат и почвата ще се обогати с калий.

Можете да подхраните и домашните си саксийни растения с бананови кори. За целта ги оставете да изсъхнат напълно. Разбийте ги в блендер, докато се получи прахообразна смес. Поръсвайте с нея почвата на цветята преди поливане през 3 седмици.

Яйчени черупки

В черупките на яйцата се съдържат невероятно голямо количество минерални съединения. Те подхранват растенията и подпомагат тяхното израстване. Калцият е основен градивен елемент на черупката. Той помага за забавяне гниенето на цветовете.

Кое цвете ще ви донесе късмет според фъншуй?

Яйчените черупки са подходящи за подхранване на домати и чушки. Ако отглеждате тези вкусни зеленчуци в градината си, счукайте черупки от яйца и ги разхвърляйте по почвата. С поливането хранителните вещества ще попият в почвата.

Утайка от кафе

Кафето е най-подходящо за подхранване на растения, обичащи киселинността в почвата, например домати, боровинки, рози, азалии. За да ги подхраните смесете утайката от кафе с почвата, обърнете я с помощта на малка лопатка и отново я натъпчете.

Морски водорасли

Морските водорасли са много богати на минерали. За да се използват за наторяване е необходимо старателно да се изплакнат от солта. Те са източник на богат набор от хранителни вещества.

Потопете малка кофичка с морски водорасли в 5 литра вода. Похлупете с капак, но не плътно, за да се освобождават съединенията при гниенето им. Изчакайте 2-3 седмици, докато водата се насити с хранителни вещества. Поливайте с 2 чаши от водата малките си растения в малки саксии, и с 4 чаши – по-големите растения.

Меласа

Меласата има свойството да подхранва дрождите и да увеличава броя на полезните бактерии в почвата. За да си направите течен тор с меласа и всичките ѝ хранителни вещества, смесете 1 до 3 супени лъжици меласа в 4 литра вода. Разбъркайте добре и оставете меласата да се разтвори добре за 24 часа. Поливайте растенията си с малко от водата с меласа всяка седмица.

Коментирай