За дома

Грешки в кухнята, които много хора допускат

Пречат на кулинарното съвършенство

03.02.2018г. / 06 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Никой не е съвършен, особено в кухнята. Дори най-запалените любители на готвенето, които изпълняват всички рецепти от книгата на Джулия Чайлд правят някои грешки в кулинарията.

За да улесните живота си в кухнята, трябва да се вгледате в някои често срещани грешки, които може би не осъзнавате, че правите. След като ги коригирате никога повече няма да имате провал в готвенето.

Кои са тези грешки?

Не следвате точните стъпки в рецептите за печива

Чудите се защо тестото ви не бухна достатъчно или защо кремът за тортата не се стегна, а се разтече въпреки усилията ви? Вероятно защото не следвате точните стъпки.

Хитринки в кухнята за всяка домакиня

При печивата и сладкишите не могат да се допускат волности. Точно разписаните рецепти трябва да се изпълняват. При приготвянето на което и да е друго ястие се допускат изменения в рецептите, но не и при печивата и сладкишите.

Не измервате с точност сухите съставки

Много домакини подценяват влиянието на сухите съставки, а гледат да са прецизни в течните. Важността на сухите съставки до най-малкия детайл обаче е голяма и задължително трябва да се следи.

Не затопляте тиганите преди готвене

Няма как да приготвите дори обикновени бъркани яйца в студен тиган. Същото важи за зеленчуци, меса, сосове. Тиганът и мазнината в него винаги трябва да са затоплени преди пристъпване към готвенето, разбира се в различна степен в зависимост от вида ястие.

Не употребявате достатъчно сол

Всички сме наясно с вредите, които прекомерната консумация на сол нанася. Ето защо много домакини и любители готвачи избягват осоляването на храната, която приготвяте. Солта обаче сама по себе си в допустимите граници не е вредна, а напротив – тя е основен източник на необходимия ни натрий.

Най-мръсните места в кухнята ви според учените

Изследванията сочат, че вредите от солта идват не заради използваното в приготвянето на домашна храна количество, а от добавената сол в готовите и пакетирани храни. Те са тези, които идват в повече на организма ни.

Използвате стар тиган с незалепващо покритие

Вече е известно, че тефлоновото покритие на старите тигани е вредно и канцерогенно. Ако имате такъв тиган вкъщи, изхвърлете го. Новите технологии позволяват направата на кухненски съдове с незалепващи покрития от ново поколение, които не отделят вредни вещества.

Съхранявате храната по грешен начин

Важно е как съхранявате продуктите и ястията в хладилника, така че да са полезни и дълготрайни.

Не оставяте месото да си почине

Вероятно онези от вас, които следят с интерес различни кулинарни предавания са чули професионалните готвачи да използват този термин. Не е случайно. Месото наистина трябва да се оставя да почине след термична обработка. Така възвръща невероятните си сокове, вкус и аромати, на които да се насладите. Препоръчително е да се оставя да почине между 15 и 25 минути.

Коментирай
Свободно време