За дома

Как да съхранявате храната, за да трае по-дълго

Трикове за удължаване срока на годност и употреба

03.04.2018г. / 12 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки хранителен продукт има своя срок на годност. При правилно съхранение обаче трайността на различните храни може да се удължи. Вижте някои хитри трикове за съхранение на продуктите, които ще ви помогнат да се радвате на техните полезни качества по-дълго.

Зехтин

Съхранявайте зехтина в малки бутилки. Пресипвайте си по малко от голямата бутилка и я затваряйте плътно. Така ще запазите зехтина за по-дълго. Пресният зехтин мирише като зелените маслини и има светъл цвят, пиперлив остър вкус. За да ги запазите трябва да отсипвате по малко от него. В противен случай, ако държите цялата бутилка отворена за дълго, зехтинът ще помътнее и миризмата му ще се развали.

Най-добрите начини да направите кухнята си еко

Фъстъчено масло

Обръщайте буркана с фъстъченото масло, за да може течното масло в него да преминава през цялата структура на съдържанието. Така няма да останат сухи участъци, които бързо да изгубят качествата си.

Сирене

За предпочитане е сиренето да диша след като се постави в хладилника. Ако нямате хартия, в която да увиете сиренето, пергаментът също е добър вариант. Ако държите сиренето в съд, препоръчително е той да е калаен. Калаят удължава трайността на сиренето и съхранява неговите хранителни качества.

Масло

Ако купувате голямо количество масло, което няма да използвате скоро, спокойно можете да го замразите и да го използвате по-късно. Окисляването разваля маслото и намалява срока му на годност след отварянето.

Кафява захар

Кафявата захар лесно се слепва и става на бучки. Тя засъхва с времето и образува по-едри кристали. За да предотвратите това, отделете количеството, което ще използвате в близко бъдеще. Останалото затворете в стъклен съд с плътно затварящ се капак. Вътре в него пуснете резен прясна ябълка. Тя ще отделя достатъчно влага, така че захарта да остане рехава и сочна.

6 неща в дома ви, които могат да причинят рак

Майонеза

Във вътрешността на хладилника температурата е по-ниска, което може да предизвика пресичане на майонезата и отделяне на слоевете ѝ. Дръжте я на вратата на хладилника, където ще остане най-прясна за по-дълго.

Брашно

Съхранявайте брашното в плътно затворен стъклен съд. Не го оставяйте във фабричната му опаковка след като сте го отворили. Така може да завъди гъгрици или мушици. Важно е да се държи на хладно и проветриво място, тъй като пшениченият зародиш в него може да покълне във влажна и топла среда.

Кленов сироп 

Кленовият сироп е продукт, който не се използва всеки ден като солта, например. Затова го съхранявайте в камерата или фризера. Поради високото съдържание на захари в него, той няма да замръзне. Можете да го използвате директно от фризера, когато ви потрябва.

Коментирай