За дома

5 натурални начина да се отървете от комарите това лято

Как да се предпазите от ухапване

16.08.2019г. / 15 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комарите са напаст, която неминуемо ни напада всяка година. Понякога летните сезони обаче са по-влажни, както е и тази година, затова комарите могат да се превърнат в истинско бедствие, ако прекарвате време на открито.

Опитайте 5 лесни трика, с които да държите комарите далече от кожата си.

Носете светли дрехи

Сутрините и вечерите са моментите, в които комарите излизат да търсят храна. Тогава е и най-трудно да се предпазим от тях. Природата е кодирала в комарите инстинкт, подсказващ да се насочват към тъмните цветове. Ето защо светлите дрехи биха ви помогнали до голяма степен.

Обградете се с лавандула

Лавандулата излъчва невероятно приятна миризма за нас хората, но ужасно отблъскваща за комарите. Ако не искате да мажете или пръскате кожата си с репеленти, лавандулата ще ви помогне да се предпазите от ухапвания.

Чесън

Тук сме единодушни – чесновият дъх може да отблъсне всичко – и хора, и насекоми. Не само това, но чесънът съдържа огромни количества сяра, които се излъчват през кожата дълго време. Комарите усещат тези молекули и бягат. Обмислете дали бихте жертвали компанията не само на комарите, но и на хората около вас в името на чесъна.

Пуснете вентилатор 

Комарите са крехки и не могат да се съпротивляват със силна струя въздух. Ето защо, ако сте на градинско парти или просто на открито, постарайте се покрай вас да има вентилатор, който буквално да ги издухва.

Етерични масла 

Етеричните масла също отблъскват комарите. Намажете кожата си с масло от лавандула, мента или розмарин. Те ще ви помогнат да държите досадниците далече от вас.

Коментирай