За дома

6 хитри трика за премахване на петна от пот и дезодорант

Как да спасим дрехите от жълти петна

25.04.2022г. / 06 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изпотяването е неприятно, не само защото ни кара да излъчваме неприятна миризма, но и защото оставя трудно изпиращи се петна по дрехите. Натрупването на пот и следи от дезодоранти, антиперспиранти, ролони и сухи стикове по дрехите може да ги съсипе доста по-бързо, отколкото ви се иска.

Ако не желаете да изхвърлите любимите си блузи или ризи заради подобни проблеми, спасете ги. Вижте с кои лесни и ефективни трикове.

Как най-лесно да изперете петно от кръв?

Аспирин 

Преди да изперете дрехата, накиснете я в 1 чаша топла вода с разтворени в нея 2 аспирина. Оставете да подейства 2-3 часа. След това изперете на ръка или в пералня.

Препарат за съдове 

Препаратите за измиване на съдове са много подходящи за премахване на подобни петна, защото са създадени да се борят с упоритите замърсявания. Направете разтвор от една част препарат за съдове, разтворен в две части перхидрол. Накиснете дрехата за един час. След това изперете по стандартния начин.

Сол

Солта е една от тайните на чистите дрехи без петна. Тя е ефективна както при мазни петна, така и при такива от пот и дезодоранти.

Накиснете жълтото петно в разтвор от 4 супени лъжици сол в 1 литър топла вода. Оставете да подейства 2-3 часа. След това изперете.

Как да премахнем боята за коса от различни повърхности?

Лимон

Нарежете един лимон на парчета. Втрийте всяко парченце по няколко пъти в петното. Лимонената киселина ще разтвори и неутрализира упоритите жълти петна. После изперете. Ако след това петната все още са прекалено упорити, накиснете ги с лимонов сок.

Оцет 

Оцетната киселина е мощна и помага за почти моментално премахване на петната от пот и дезодорант. Намокрете директно петното с неразтворен оцет. Втрийте малко тъканта, за да подейства в дълбочина. Изчакайте 10 минути. След това без да изплаквате направо сложете дрехата в пералнята.

Сода за хляб

Направете паста от 4 супени лъжици сода, разтворени в ¼ чаша топла вода. Накиснете дрехата в разтвора и търкайте с ръце. Оставете за няколко часа, след това изперете в пералня или на ръка.

Коментирай