За дома

Пластмаси в бита, от които можете да се откажете без проблем

Как да допринесем за подобряването на околната среда

17.04.2019г. / 12 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пластмасата се е превърнала в неизменна част от живота ни. Има толкова неща, направени от пластмаса, които просто няма как да изхвърлим от дома и ежедневието си, дори да искаме. Колите ни съдържат пластмаси, домовете, елементите в тях, обзавеждането, дори последният детайл вкъщи като ключове за осветление, техника, пособия – всичко съдържа пластмаса в известно количество. 

На всеки три години модерното общество в световен мащаб създава един милиард тона пластмаса на всеки три години, пише treehugger.com. През първите 10 години от този век сме произвели толкова пластмаса, колкото през целия 20-и век. 

Знаете ли, че... в океана има приблизително 7 милиарда килограма боклук?

Пластмасата е един от най-трайните материали, за който отнема между 500 и 1000 години за разграждане. Огромна част от пластмасите, които използваме, изобщо не са рециклируеми, което създава още по-голям проблем. 

Въпреки че не можем изцяло да избягаме от употребата на пластмаси в живота, можем да ограничим някои пластмасови предмети в бита и да ги заменим. Кои са те?

Чашки за кафе 

Вкъщи ползвате порцеланови или стъклени чаши. Защо не го правите и на работа? Носете си порцеланова чаша, в която да наливате кафето си вместо да купувате всеки път пластмасова или картонена чаша. По-добре е както за околната среда, така и за здравето ви, тъй като пластмасата отделя токсични вещества в кафето, които попадат в тялото и предизвикват хормонални проблеми и повишен риск от рак. 

Пластмасови опаковки или предмети, които имат хартиени еквиваленти 

В магазина избирайте, например, яйца в картонена кутия вместо в пластмасова. Това важи за всякакви продукти от хранителен и нехранителен характер. 

Сламки 

Неусетно изхвърляме тонове пластмаса само от сламките за еднократна употреба. Винаги, когато това е възможно, не използвайте сламка. Дори когато сте в заведение или кафене можете да молите предварително сервитьора да не ви носи сламка. Вярвате или не, ако всички хора го правят, ще се спести изхвърлянето на голямо количество пластмаса. А и производителите ще съкратят производството, ако няма толкова голямо потребление. 

Найлонови торбички 

Найлонът е вид пластмаса, която залива ежедневието ни. Въпреки това има много начини да ограничим използването им като се стараем в себе си винаги да имаме текстилна торба за пазар. По-лесно и евтино е, а и екологично.  

Невероятни факти за природата

Свързани статии

Найлоново опаковъчно фолио 

Вместо да използвате опаковъчно фолио, за да увивате храни и разни други неща вкъщи, по-добре използвайте стъклени, дървени или метални контейнери с плътно затварящи се капаци. Те са много по-ефикасни за съхранение от найлона. 

Еднократни парти чаши и чинии 

Напоследък е модерно да се използват еднократни съдове и прибори в случаи, в които имате гости, защото е по-лесно. Не миете съдове, не рискувате да счупите нещо, евтино е. Да, но не е екологично чисто. 

Бутилки за вода 

Освен че е вредно за здравето ви, пиенето на вода от пластмасова бутилка предполага неколкократно увеличаване на замърсяването с пластмаси. Винаги можете да изберете стъкло или поне пластмаса за многократна употреба. 

Коментирай