За дома

Разнообразни употреби на аерофолиото в домакинството

Найлоновата опаковъчна лента с балончета не трябва да се изхвърля

12.09.2018г. / 11 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опаковъчната найлонова лента, в която получаваме различни чупливи предмети, върши чудесна работа у дома. Така нареченият аеропласт или аерофолио – найлонът с мехурчетата, които децата ви обожават да пукат с пръсти, ще ви помогне в много отношения вкъщи. Ето защо не трябва да бързате да я изхвърляте.

За какво може да се използва аерофолиото?

За уплътняване и изолация на прозорци

Тъй като този найлон е изпълнен частично с въздух, той играе чудесна роля на изолатор. Ако облепите прозорците с аеропласт през зимата, ще запазите топлината в дома си много ефективно.

За декориране на торти 

Мехурчетата могат да свършат чудесна работа в домашното ви сладкарство. Можете да използвате аеропласт за декорация с шоколад. Разтопете шоколад, намажете го върху добре почистен найлонов пластир с балончета, увийте го около торта, например, след това изчакайте да изстине. Внимателно отстранете найлона. Мехурчетата ще се отпечатат върху шоколада, а ефектът е много интересен.

За какво служи оризът в домакинството?

За предпазване на дрехите от мачкане 

Понякога не е достатъчно да закачите изгладена дреха на закачалка. Необходимо е да ѝ придадете допълнителен обем, около който да я съхранявате в гардероба. За целта омотайте закачалката в найлон с балончета. Така ще избегнете образуването на ръб.

За съхранение на инструменти 

Можете да постелите рафтовете в гардероба или килера, за да предпазите вашите инструменти или каквито и да е принадлежности от захабяване и амортизация. Това е добър начин да предпазите и самите повърхности от надраскване.

За предпазване на растения в градината

Ако сте си засадили млади растения в градината, найлоновата лента с мехурчета е идеален начин да ги предпазите от ветрове и атмосферни влияния. Увийте растенията, така че да им остане място да дишат, и залепете найлона с лепенка. Така хем ще ги предпазите, хем ще им създадете нещо като малка персонална оранжерия.

Като календар 

Една оригинална идея, която вероятно децата ви ще харесат, е ръчно изработеният календар от аеропласт. На голям бял лист хартия изпишете вертикално дните от седмиците в един месец, така че всяка дата да пасва на едно балонче от найлона. След като окачите календара на стената, покажете на детето как да пука по едно балонче всеки ден. Служат идеално вместо показалец за дните.

Утайката от кафе – полезна в домакинството

За съхранение на обувки 

Навийте малко аеронайлон и го поставете във вътрешността на обувките си. Това ще ги предпази от намачкване.

За къмпинг 

Обичате да спите на палатка? Тогава вероятно знаете, че една добра изолираща постелка под дюшека би се отразила добре. Постелете си аеропласт. Той ще ви предпази едновременно от влагата и от студа, тъй като въздухът в балончетата играе роля на топлоизолация.

Снимка: brightside

Коментирай