За дома

Повърхности, които никога да не почиствате с оцет

Оцетната киселина нанася непоправими щети върху тях

17.01.2019г. / 07 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оцетът е универсално средство за почистване в домакинството. Той е добър помощник в дезинфекцирането на различни повърхности без намесата на вредни химикали. С оцет обаче не могат да се почистват абсолютно всички повърхности. Ето някои от тях.

Гранитни и мраморни плотове

Оцетната киселина е доста силна и ако търкате с нея мраморните и гранитните плотове, рискувате да увредите емайлираната им повърхност. Вместо това е по-добре да използвате разтвор от 5-6 капки препарат за съдове, 7-10 капки спирт или силна алкохолна напитка, разтворени в чаша вода.

Как да почистим трудни за почистване уреди?

Лакирано дърво

Оцетът поврежда лака, като оставя дървения участък грапав и с видоизменен цвят. Избягвайте употребата на оцет при почистването на дървени мебели. Използвайте специални препарати, предназначени да почистват и да не увреждат повърхността им.

Каменни плочки за под

Ако подовата ви настилка в дома включва каменни или гранитни плочки, избягвайте почистването им с оцет, амоняк или лимонов сок. Тези продукти са силно киселинни и увреждат повърхностния слой на камъка, правейки го грапав, с посърнал цвят и нарушен емайл.

Сурови яйца по пода или върху текстил

Ако ви се случи да изпуснете яйце на пода например, не го чистете с оцет, още повече ако на пода има килим. Оцетът предизвиква сгъстяване на протеините в яйцето, което прави почистването му още по-трудно. Използвайте топла вода и сапун или препарат за съдове. Ще свърши много по-добра работа.

Не добавяйте оцет в пералнята в комбинация с белина

Оцетът е чудесен начин да почистите дрехите и най-вече да премахнете лошата миризма от тях. Но никога не го добавяйте към прането, ако сте сложили и белина. Оцетната киселина в присъствието на белината образува отровен газ, който може сериозно да увреди тъканите на дрехите ви.

Домашни препарати за почистване и освежаване

Паркет

Не употребявайте оцет за почистване на паркета ви, дори да е от масивно дърво, лакиран или ламиниран. Оцетната киселина може да навреди на всеки тип паркет.

В миялната машина

Добавянето на оцет в съдомиялната може да направи чиниите и чашите кристално чисти и искрящи, но може да увреди гумените уплътнения на машината. Затова не е препоръчително да използвате оцет в този случай.

Перли

Перлите са направени от мрамор, варовик и калциев карбонат. Когато тези елементи биват изложени на влиянието на оцетната киселина, калциевият карбонат реагира на нея, като започва да се разгражда. Това води до силно увреждане на бижуто и отпадане на красивия му бляскав горен слой.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати