За дома

Едни от най-неприятните грешки в почистването на дома

Ако ги избягвате, домът ви ще бъде искрящо чист

07.08.2019г. / 16 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма значение дали сте се снабдили с най-луксозните и скъпи препарати за почистване, ако допускате някои грешки в почистването. Те правят дома не толкова чист, колкото си мислите и дори могат да застрашат здравето ви и това на любимите ви хора.

Какво не трябва да правите, когато почиствате дома си?

* Не препълвайте миялната машина. Това пречи на протичането на нормален измивен цикъл, както и свободното преминаване на водата и препарата за измиване на съдовете. Същото важи и за пералнята.

7 бързи трика за почистване на дома>>>

* Не мийте дъската за рязане с препарат. Той не върши същата работа като лимонената киселина, например. Затова втривайте парче лимон в дъската редовно преди да я измиете. Това детоксикира и дезинфекцира дъските ви за рязане. След като ги натриете добре с лимона можете да ги измиете с вода и препарат. Това е най-добрият начин за почистването им.

* Не неглижирайте най-често докосваните повърхности в дома. Те са носители на най-много бактерии, а в много случаи са и най-рядко почистваните. Сред тях са кранчета на чешми, ключове за осветление, дръжки на врати, плочки зад кухненски мивки.

* Мийте всички части на кафемашината. Много хора правят грешката да изплакват само каната или цедката, като смятат, че единствено те са местата, на които машината се цапа. Това не е така, тъй като този уред се нагрява цялостно и създава условия за размножаване на бактерии, особено около дюзите.

* Не пръскайте със спрей мебелите преди да ги избършете от праха. Това предизвиква още повече полепване и размазване по тях.

*Не използвайте един и същи парцал за всички повърхности. Дори да го перете след всяка употреба, по него полепват бактерии, които се разнасят из всички кътчета на дома. За най-мръсните места отделяйте специални парцали, които да използвате само в тези зони.

Често допускани грешки при почистване с белина>>>

* Не използвайте пухкави пръчки за прах (така наречения дъстер за прах). Те само разнасят праха, а не го почистват. Така ще увеличите шанса вие и близките ви в дома да страдате от алергии, от които не сте страдали досега.

* Винаги избирайте поставка за четка за тоалетна чиния, която да не е потопена във вода. За предпочитане е да изберете четка, която виси във въздуха и изсъхва след всяка употреба. Така се намаляват условията за размножаване на бактерии.

* Не игнорирайте клавиатурата на компютъра или лаптопа. Те са същински развъдници на бактерии, които могат да предизвикат кожни заболявания, алергии, инфекции и гъбички по ноктите.

* Сменяйте гъбите за чинии редовно. В тях също се задържат много нечистотии, които се пренасят върху чистите съдове и могат да причинят много здравословни проблеми.

Коментирай