За дома

4 неща, които никога да не държите под кухненската мивка

Препоръчително е да ги съхранявате на друго място

20.07.2020г. / 19 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В почти всеки дом кухненската мивка е вградена в шкаф, който ползваме за съхранение на разни неща. Сред тези така наречени разни неща има някои, които е по-добре да не бъдат поставяни там. Под мивката може да се образува мухъл, каналът може да протече и това да ви коства време, пари и най-вече нерви.

Кои са предметите и продуктите, които е препоръчително да не съхранявате под мивката?

Хранителни продукти, които се съхраняват извън хладилник

Ако ползвате шкафа под мивката, за да държите олиото, зехтина, брашното, захарта, бобовите и ориза, спрете да го правите. Под мивката лесно се образува мухъл, който може да зарази вашите хранителни продукти, даже и да не са отворени, ако са опаковани в хартиени опаковки, като брашното например. Съхранявайте тези продукти в отделен шкаф или килер, който е сух и проветрив.

Идеи за кухня с мраморни елементи (галерия)

Агресивни химикали

Не е добра идея да държите белина, препарат за отпушване на канали или пък обезмаслител под мивката, защото са агресивни и опасни химикали, които при нарушаване на опаковката могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми или увреждане на мебелите наоколо.

Запалими препарати

Въпреки че са в шкафа под мивката, запалимите препарати, лакове, бои и някои почистващи препарати могат да предизвикат пожар, ако се държат в кухнята, където съществува риск заради печката, микровълновата или газовия котлон. Мястото им не е там, а по-скоро в друго помещение, далеч от нагряващи уреди.

8 начина да освежите кухнята без да правите основен ремонт

Хартиени принадлежности и кърпи

Кърпите могат да мухлясат или да се превърнат в среда за развитие на бактерии и патогени, ако се съхраняват на влажно място, каквото е шкафът под мивката. Хартиените кухненски изделия също могат да бъдат повредени и превърнати в негодни за употреба при протичане. Избягвайте да ги държите там.

3 прости стъпки да озарим кухнята

За какво можем да използваме шкафа под мивката все пак?

  • Прибори за чистене (гъбички, парцали, четки);
  • Телчици;
  • Кошници;
  • Пликове за изхвърляне на боклук;
  • Пожарогасител;
  • Пособия от първа необходимост.
Коментирай