За дома

6 грешки със сладките картофи, които може би допускате

За да са вкусни и полезни, не ги правете

24.09.2019г. / 08 56ч.
Илияна Николова
6 грешки със сладките картофи, които може би допускате

Сладките картофи са прекрасен заместител на обикновените, защото не съдържат толкова нишесте, като тях, изключително богати са на бета-каротин и представляват истинска експлозия от полезни хранителни вещества, важни за редица органи и системи в тялото.

Ястия, които е по-добре да приготвите с масло

За да се възползвате от тях обаче е необходимо да сте наясно какви грешки при съхранението и приготвянето им да не допускате, за да сте сигурни, че ще се насладите на вкуса и ползите им.

Не купувайте сладки картофи с наранена външност

Охлузванията, надраскванията и ожулванията по сладките картофи предизвикват бързо разваляне и омекване на продукта по тези места. Оглеждайте добре картофите преди да ги купите, защото тези охлузвания ще ги направят негодни за готвене много бързо.

Не ги дръжте в хладилника

Най-лошото, което може да направите със сладките картофи, е да ги държите в хладилника, където да измръзнат и да изгубят качествата си.

Не забравяйте да измиете с четка сладките картофи

Те са кореноплодни и затова е добре да сте сигурни, че преди да ги сготвите е важно да ги измиете добре от пръстта.

Къде грешим в приготвянето на картофено пюре

Свързани статии

Не ядете кожата

Ако сте свикнали да белите сладките картофи покрай обикновените, трябва да знаете, че кожата на сладките картофи е много полезна и е добре да се консумира заедно със сърцевината. В нея се съдържат важни хранителни вещества, които се намират в голяма концентрация в кората.

Не съхранявайте нарязани сладки картофи без вода

Ако сте решили да си приготвите заготовка с картофите, но ще ги готвите по-късно трябва да знаете, че е добре да са накиснати във вода. В противен случай сладките картофи се спаружват и изсъхват бързо, като губят ценните си вещества.

Как да познаем кога една храна е развалена, освен по миризмата

Не ги гответе в микровълнова

Микровълновата е примамлива заради бързото приготвяне на храната, но сладките картофи не са подходящи за целта. Те ще останат сухи в краищата и скашкани в средата, което няма да ви донесе удоволствие от консумацията им.

Снимка: iStock

Коментирай