За дома

5 неща в дома, които е добре да се почистват професионално

Ако искате да съхраните любимите си вещи и дрехи за по-дълго

17.02.2020г. / 11 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чудесно би било, ако можехме да почистваме сами всичко в дома си, но някои материи и материали са неподатливи на непрофесионално поддържане. Не бихте искали да унищожите любимото си вълнено палто, като го свиете в пералнята или пък да увредите старинни дървени мебели, които имат емоционална стойност за вас.

Често допускани грешки при почистване с белина

Преди да предприемете почистването на ценни вещи и дрехи, помислете дали не е по-добре да се обърнете към професионалист, който да се отнесе с необходимите знания и умения към вашите вещи, предмети или дрехи с особена стойност.

В кои случаи е добре да се обръщате към професионално почистване за вашите вещи?

Антикварни килими

Не оставяйте пералнята си да свърши работата по почистването на ценни килими и постелки, които са изработени от специални материи и оцветени с багрила, изискващи индивидуален подход в прането. Доверете се на професионалистите, които знаят как да отстранят замърсяванията от такива килими без да ги увредят. Това, което можете да направите сами е редовно да премахвате праха от антикварния си килим, но щателното почистване оставете в ръцете на професионалистите. Ако разлеете нещо върху килима обаче е добре да го почистите веднага, защото изчакването на фирма за специализирано почистване може да коства ценно време, в което тъканта да се увреди.

Хитро почистване на хитри домакини

Кожени якета и велур

Ако се грижите добре за кожените и велурените си якета, те могат да изкарат и десетилетия. Въпреки че можете да почистите кожата и велура със специална кърпичка или препарат, който да не ги уврежда, е по-добре да почиствате такива дрехи на химическо чистене. Това помага да се премахват натрупаните замърсявания като същевременно тъканите не се увреждат.

Вълнени палта

Ако се отнасяте внимателно към палтата си ще можете да им се радвате дълги години. Това важи за всичко вълнено в дома ви. Вълната е естествена материя, която се свива или разпуска прекалено при неправилно почистване и пране. Ето защо е най-добре да почиствате вълнените си палта и дрехи на химическо, за да ги запазите за по-дълго.

3 рецепти за домашни препарати за почистване

Черна плесен

Черните плесени в дома могат да доведат до сериозни дихателни проблеми, затова е задължително да се обърнете към специалисти, които знаят как да ги отстранят от стените и мебелите ви.

Евтин трик за почистване на ръжда

Канализация

При запушени канали се обръщайте към специалисти по водопровод и канализация, защото ако предприемете самостоятелни действия можете да предизвикате по-сериозни проблеми. Същото важи и за улуците на къщата или кооперацията, в която живеете. Обърнете се към професионалисти, които да свършат работата правилно вместо вас.

Домашни методи за почистване на бижута

Коментирай