За дома

7 съвета за дезинфекция на пералнята

Как да направите пералната машина по-чиста и безопасна за здравето

24.03.2020г. / 15 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През пералнята всеки ден преминават всякакви замърсявания от дрехите и тъканите, които перем в нея, че няма как във вътрешността ѝ да не се задържат бактерии и нечистотии. За да предпазим здравето си и това на семейството си е важно да почистваме периодично пералната машина, за да не допускаме различни алергени и патогени да ни разболяват.

Грешки, с които съкращавате живота на пералнята си

Ето няколко лесни стъпки, чрез които можете да почистите качествено пералнята и да я направите по-здравословна за вас и близките ви.

1. Прочетете внимателно инструкциите на производителя.

Никога не изхвърляйте книжката с упътването на пералнята и на който и да е друг уред в дома ви. Прочетете внимателно съветите за поддръжка и почистване, които производителят е оставил в инструкциите и ги следвайте. Само така ще се радвате на по-продължителен живот на уреда ви, както и на здравословната му употреба.

2. Почистете чекмеджето с вода и сапун.

Повечето модели перални имат чекмедже, в което се поставят перилните препарати. В тези сектори на уреда се задържат много бактерии и мръсотия, както и най-вече остатъци от препарати и омекотители. Редовно измивайте и изплаквайте тази зона на пералнята.

4 съвета за удължаване живота на пералнята

3. Почиствайте филтъра на пералнята.

Повечето перални машини имат филтър, който не позволява на едри и дребни частици да преминават към канализацията. Ето защо и тези филтри често се запушват. Освен това в тях се задържат и бактерии. За да сте сигурни, че филтърът не е блокиран с дреха, чорап или монета например, редовно го почиствайте.

4. Проверявайте меките връзки.

Без добре почистени и отпушени меки връзки пералнята ви може да се развали или най-малкото да предизвика наводнение при попадане на дреха в тръбата.

Грешки при употребата на пералнята, които я развалят

5. Веднъж месечно пускайте пералнята на висока температура.

За да дезинфекцирате пералнята си е препоръчително да я пускате да извърти един пълен цикъл на възможно най-високите градуси без да слагате дрехи в нея. Така машината ще се самодезинфекцира.

6. Избършете цепнатините и уплътненията със спирт.

По гумените уплътнения се задържат невероятно много нечистотии, остатъци от дрехи, влакна и бактерии. Почистете ги с памучен парцал или кърпа, напоена със спирт.

Как да перем възглавниците според вида на пълнежа

7. Бършете пералнята и отвън.

За да направите пералната машина по-безопасна за здравето и чиста отвътре е нужно да я забърсвате с дезинфектант и отвън. Така ще предотвратите навлизането на болестотворни микроорганизми във вътрешността ѝ.

4 съвета за екопране

Коментирай