За дома

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Как да почистим дома ефективно

23.03.2020г. / 14 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В момент, в който за всеки най-важният приоритет е хигиената на дома и собствената чистота се чудим с какво по-ефективно да почистим вкъщи. В дома ни се намират някои наистина перфектни почистващи препарати, които убиват до 99,9% от всички патогени, полепнали по тях.

7 съвета за дезинфекция на пералнята

Онова, което досега знаем за новия опасен коронавирус, който обикаля света в момента, е че загива в алкохолна среда, но и не само. Ето с какво можем да почистим и дезинфекцираме успешно в дома си.

Белина

Белината е чудесна в битката с вирусите и бактериите вкъщи. Тя има мощни почистващи свойства и много силно действие в дезинфекцията на редица повърхности. Направете си разтвор за под с ½ чаша белина в 3,5-4 литра вода. Използвайте го като дезинфектант за пода, мивката в кухнята и всяка повърхност, която не би пострадала от действието на белината.

5 трика за почистване и дезинфекция на дъските за рязане

Хидроген пероксид (перхидрол)

Перхидролът също убива бактериите, вирусите и познатите патогени в много голям процент. Смята се, че перхидролът ефикасно убива риновирусите, които са най-честите причинители на така наречената настинка. Затова би следвало да е ефективен и срещу коронавирусите, смятат от Американския център за контрол и превенция на заболяванията, пише rd.com.

Изопропилов алкохол

Изопропиловият алкохол е вид спирт, който широко се използва за дезинфекция в редица индустрии – фармацевтичната, козметичната, производството на пластмаси, електронната промишленост и дори парфюмерията. Ефективен е, ако съдържа минимум 70% алкохол в състава си и това е отбелязано на опаковката. Подходящ е за почистване на всякакви повърхности с изключение на тъкани и пластмасови мебели и предмети, защото може да предизвика обезцветяване на добавените бои.

Често допускани грешки при почистване с белина

Сапун и вода

Сапунът и топлата вода си остават най-добрият метод за почистване и дезинфекция. С тях можете да почистите всяка повърхност в дома, както и самите себе си. В моменти на епидемия или пандемия силно се препоръчва да се завиши хигиената и миенето на ръцете и замърсените повърхности да става съответно по 20 и 4-5 пъти на ден.

Повърхности, които да почистите с лимон

Не използвайте водка

Ако смятате, че липсата на спирт или концентриран алкохол при нужда може да се замени с водката в холната ви секция, грешите. За да бъдат ефективно неутрализирани коронавирусите и всички останали познати патогени трябва да бъдат обработени с минимум 60% алкохол. Водката съдържа само 40%. Ако имате домашна ракия, която е с по-висок процент алкохолно съдържание, тя вероятно би свършила по-добра работа за дезинфекция.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
гошка ( преди 4 години )
Свободно време