За дома

Неща, за които забравяме, че имат срок на годност и не изхвърляме

Използваме ги дълго след изтичането на годността им

23.03.2020г. / 08 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Месото, млякото, яйцата – за тези хранителни продукти сме свикнали да следим срока на годност. Бързо си проличава, когато годността им за консумация е изтекла. Развалените продукти се вмирисват, развалят текстурата си и лесно се познава кога е време да ги изхвърлим, освен указаната дата на изтичане на срока.

Има обаче и такива продукти и пособия в домакинството, които рядко се сещаме да изхвърляме и забравяме, че и те имат срок на годност, след който употребата им е или опасна, или неефективна.

20 неща, които никога да не използвате след срока на годност

Кои са нещата, за които често забравяме, че имат срок на годност?

Детски столчета за кола

Колкото и странно да звучи, всяко детско столче за кола има крайна дата на експлоатация и обикновено е поставена на долната страна на столчето. Продължителността на годност зависи от производителя и материалите, които е вложил в продукта. Средната продължителност на експлоатация на тези пособия е около 10 години.

Храни, които никога да не ядете след изтичане на срока на годност

Слънцезащитен крем

Както всички видове бяла козметика, така и кремовете за защита от UV-лъчите имат своите срокове на годност. Често обаче забравяме за това и ги ползваме и на следващата година, ако в опаковката е останало известно количество.

Моторно масло

Моторното или машинното масло също е продукт с ограничен срок на годност. То не може да се използва до безкрай. Моторното масло има срок на годност, указан на опаковката и е добре да се съобразявате с него, защото ако не го правите може да поставите в риск двигателя, за който го използвате.

Какво се случва, когато ползваме стари гримове?

Чаени торбички

Кой би се сетил да изхвърли стари чайчета? В кухненските шкафове на много хора чаят стои с месеци, понякога с години. Това, че на пръв поглед не изглежда развален или негоден не означава, че това не е така. Дори чаят да изглежда свеж и уханен, той обикновено трае до 2 години.

Слънчеви очила

Може би мислите, че можете да използвате слънчевите си очила, докато не се счупят? Грешите. Вероятно сте дали много пари за хубави слънчеви очила със защита от UV-лъчите, и надали ще искате да ги изхвърлите просто така, но и те имат срок на годност. Покритието, което предпазва очите ви не е вечно и дори да не е видимо повредено, то отслабва защитите си и очите ви се излагат на риск. Лошото при този продукт е, че никъде върху повърхността на очилата няма точно оказана дата, до която продуктът е годен да защитава очите ви. Изследванията показват, че различните видове очила на различни марки производители имат различна трайност. Влияние оказва и начинът на експлоатация. Ако пазите очилата си, вероятността да можете да ги ползвате по-дълго, е по-голяма.

Каква трайност имат различните козметични продукти

Свързани статии

Боя

Различните видове боя също имат срок на годност. Ако държите неотворени флакони в гаража си и смятате да ги ползвате в бъдеще, помислете отново. Погледнете етикетите им и се съобразете с указанията. Ако пък държите отворени бои, няма смисъл да ги ползвате. Тяхната годност вече отдавна е изтекла.

Колко време да съхраняваме подправките?

Сух сапун

Изглежда, че сухият сапун не може да се развали и вероятно предполагате, че можете да го използвате дълго след като сте го купили. Като всеки продукт, сапуните също имат срок на годност. В повечето случаи той е около 3 години, което е завиден срок, наистина, но след неговото изтичане не е препоръчително да го използвате върху кожата си.

Коментирай