За дома

Какво да правите, ако свършат тези домакински неща и няма откъде да купите?

Във времена на пандемия магазините невинаги могат да предложат достатъчно продукти за огромното търсене

17.04.2020г. / 11 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пандемията от коронавирус внесе смут в живота на милиони хора по цял свят. Изкупуването на дезинфекциращи препарати и стоки от първа необходимост заради паниката от неизвестното и от наложените рестрикции в извънредното положение, в което се намираме, могат да ви поставят пред още едно предизвикателство – някои продукти и пособия в дома ви могат да свършат. Какво можете да направите, ако не са налични и в магазина и няма откъде да си ги купите?

Грешки, които да не допускате с антибактериалните мокри кърпи

Какво да използвате, когато ви свърши препаратът за пране?

В извънредни ситуации всичко може да се случи. Възможно е да свърши перилният препарат и да няма откъде да купите. Вместо него можете да разтворите чаша сода във водата в пералнята. Поставете я на мястото, където се поставя препарат. Дрехите ви няма да излязат ухаещи приятно, както обикновено, но ще са почистени и дезинфекцирани.

Как да дезинфекцирате обувките си

Какво да използвате, ако ви свърши препаратът за съдове?

Отново можете да използвате сода за хляб. Тя е универсално почистващо средство в домакинството. Стига да имате сода вкъщи, няма защо да се притеснявате, че ви е свършил препаратът за миене на съдове. Разтворете няколко лъжички сода в малко количество вода, за да се получи паста. С гъба втрийте пастата в съдовете. Содата ще разтвори загорелите остатъци от храна и ще почисти съдовете.

Прането на дрехите предпазва ли от коронавирус?

Ако ви свършат филтрите за кафе

Сред най-купуваните пособия за дома от първа необходимост се оказаха тоалетната и кухненската хартия. Вероятно имате известни количества от тях в дома си. Ако са ви свършили филтрите за кафе ще ви трябва пропусклива, но достатъчно твърда хартия, която да използвате, особено ако в магазина също не можете да откриете филтри. Затова можете да използвате кухненската хартия. Ако тя е достатъчно дебела и ако е пореста, ще свърши добра работа. Можете да я използвате за заместител на филтрите.

Как да дезинфекцирате телефона си без да го повредите?

Какво да правите, ако ви е свършила содата?

Това е големият въпрос – какво да използвате, ако нямате подръка това универсално заместващо всички препарати вещество? Оказва се, че можете да използвате бакпулвер, само че двойно по-голямо количество от това, което бихте използвали, ако употребявате сода. В бакпулвера също се съдържат дезинфекциращи основи, които все пак са по-слаби от содата, но могат да свършат работа при необходимост и липса на друга алтернатива.

25 неща, които трябва да чистите абсолютно всеки ден

Коментирай