За дома

Неща в дома ви, които вредят на здравето и ви разболяват

Могат да повишат риска от рак и някои опасни хронични заболявания, инфекции и алергични реакции

23.06.2020г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки ден сме заобиколени от всякакви продукти и препарати, причиняващи рак и други опасни хронични заболявания. Списъкът е дълъг. Най-лошото е, че в дома си също имаме редица опасни за здравето неща, за които не подозираме. Те могат да ни разболеят и да влошат сериозно здравето ни в дългосрочен план. Тези продукти и пособия присъстват в почти всеки дом в модерното ни ежедневие. Те съдържат всякакви химикали, някои от които с потенциално по-опасно за здравето въздействие. Ето кои са те.

Неща в дома, които носят нещастие

Незалепващо покритие на съдове и прибори за готвене

Съдовете и приборите с незалепващо покритие са удобни, защото се почистват по-лесно. Затова са и широко разпространени. В тези типове покритие обаче се съдържат токсични химикали, които се отделят в храната при нагряване. Още по-лошо е, когато покритието на съдовете е надраскано и компрометирано. По този начин то отделя още повече частици в храната, които застрашават здравето и повишават риска от ракови заболявания.

5 неща в дома, които ви стресират

Изкуствени подсладители

Ако в дома си използвате заместители на захарта с цел да се предпазите от напълняване и диабет, трябва да знаете, че изкуствените подсладители са даже още по-вредни от захарта. Някои от тях, като аспартам и ацесулфам К, могат да причинят тумори, да засегнат бременността, да увредят пикочния мехур, да увеличат риска от рак на кожата, както и да причинят дискомфорт, като диария, подуване и газове, влошено храносмилане.

Неща в дома, които трябва да чистите всеки ден

Талк

Талкът се съдържа в козметични продукти, дезодоранти, пудри, продукти против изпотяване. Той може да предизвика рак на яйчниците или белия дроб. Може също така да доведе до раздразнения, алергии, трудности в дишането, дразнене на очите. Дълбокото вдишване на талк може да повиши риска от рак на яйчниците, според списание „Lancet“, в което се цитира изследване, според което в повечето тумори на яйчниците се откриват частици талк, пише feelhealthylife.com.

Пластмасови бутилки и кутии

Пластмасовите съдове и бутилки са опасни за здравето, защото отделят микрочастици пластмаса в храната, които попадат в организма при консумация. За предпочитане е да не се използват пластмасови съдове. Доколкото е възможно употребата им трябва да се ограничи, тъй като голяма част от тях съдържат бисфенол А, който е токсичен.

5 неща в дома, които е добре да се почистват професионално

Освежители за въздух

Освежителите за дома често биват рекламирани като премахващи лошите миризми от дома ви. В тях обаче се съдържат отровни газове независимо от това дали освежителят е аерозол или е на принципа на изпаренията на ароматни молекули. Тези продукти могат да предизвикат астма, хормонален дисбаланс, респираторни проблеми, рак.

Препарати против молци

Някои препарати за прогонване на молци от дома, гардероба и дрехите, могат да се окажат силно токсични за хората. Те се свързват с увреждания на черния дроб, бъбреците, анемия, някои видове рак.

6 неща, които носят нещастие в дома

Антибактериален сапун

Много хора погрешно смятат, че антибактериалният сапун ще ги предпази от бактерии, вируси и инфекции. Антибактериалните сапуни са твърде агресивни към кожата и ежедневната им употреба унищожава микрофлората на кожата. Тези полезни бактерии, живеещи върху кожата, имат предпазваща функция. Те предотвратяват навлизането на патогени вътре в организма. Когато ги премахваме с антибактериални сапуни ние всъщност излагаме тялото си на още по-голям риск от инфекции и заболявания. Използвайте обикновен измиващ сапун.

Коментирай