За дома

Почистващи методи, които не убиват вирусите

Оцет, сода за хляб, етерични масла и още алтернативни начини за почистване, които не убиват коронавирус, както и който и да е друг вирус

25.06.2020г. / 08 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вредните и агресивни съставки в почистващите препарати за дезинфекция на дома карат много хора да се обръщат към някои популярни алтернативи. Тези алтернативни методи за почистване обаче нямат никакво или почти никакво въздействие върху вирусите, включително коронавирусите, което застрашава здравето. Тези алтернативни начини за дезинфекция дават фалшиво усещане за чистота, което може да се окаже опасно.

Кои са методите за почистване, които не работят и не убиват вирусите?

Разтвор за почистване с алкохол, който е по-малко от 70% концентрация

Ако разтворът ви за дезинфекция на дома съдържа спирт, но в по-малък процент от официално установения от здравните власти, той със сигурност не е ефективен и не убива вирусите, попаднали в дома ви.

Разтвори с оцет или сода

Едни от най-често използваните алтернативни методи за почистване включват оцет и сода, разтворени във вода. Колкото и добри антибактериални свойства да притежават тези природни средства, те нямат силата да убиват вируси и микроби, особено вирусите с обвивка, какъвто е и коронавирусът. За да предпазите дома си от подобни патогени се придържайте към препоръчителните и клинично тествани почистващи препарати, одобрени от съответните органи.

Етерични масла

Етеричните масла се славят с антибактериалните си и антигъбични свойства. Някои от тях се считат и за антисептици. Въпреки тези свои качества етеричните масла нямат достатъчната мощ да убиват вирусите. Изследванията в тази посока също не дават единодушно и категорично становище по отношение на ефективността им.

25 неща, които трябва да чистите абсолютно всеки ден

Свързани статии

Мокри кърпички

Повечето мокри кърпички, които са с етикет „антибактериални“ са предназначени за употреба директно върху кожата. Освен това „антибактериални“ не е равнозначно на „антивирусни“. Вирусите и познатите бактерии не се влияят от еднакви субстанции. Употребата на мокри кърпи за почистване не предпазва организма от инфектиране с вирусни частици.

4 грешки в употребата на белина за почистване

Бебешки кърпички

Бебешките кърпички са едни от най-неподходящите за защита срещу вирусите, дори и срещу бактериите. В повечето случаи те съдържат 99% вода, която е по-скоро за освежаване и забърсване, така че да не са агресивни за бебешката кожа. Тези кърпички обаче не убиват вируси и бактерии.

 

Коментирай
Свободно време