За дома

Опасно ли е да ядем покълнали картофи?

Какво трябва да знаем за кълновете и зелените петна по картофите

10.03.2021г. / 14 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Картофите са един от най-вкусните и масово консумирани зеленчуци в цял свят. Тяхната трайност е голяма, но въпреки това често се случва да не успеем да употребим цялото количество и така картофите покълват, позеленяват и се покриват с петна.

Безопасно ли е да консумираме покълнали картофи?

Покълналите картофи по правило не са безобидни. Всички признаци на стареене при картофите, както и при останалите зеленчуци, налагат изхвърлянето им. Винаги, когато се съмнявате, по-добре изхвърлете картофа, отколкото да рискувате. Това е препоръчително, защото в кълновете на картофите се съдържат опасно високи нива на токсини за разлика от пресните картофи.

Как да подберете най-узрялата диня

Всички картофи съдържат тези токсини, наречени соланин и хаконин. Заради тези токсини картофите не се консумират пресни, а винаги след термична обработка. В пресните годни за ядене картофи тези токсини са в по-ниски нива, безопасни за организма. Но когато започне процесът на покълване, концентрацията на тези токсини значително нараства.

Ако по картофите се появят зелени петна и зони, това също е признак на негодност за консумация. Натрупването на хлорофил само по себе си не е опасно, но е ясен признак, че е започнал процес на покълване.

10 грешки при готвенето и как да ги поправите

След изваждането на картофите тези процеси на увеличаване на токсините в тях следват естествения си ход. Ако картофите са изложени на пряка слънчева светлина покълването се случва много по-бързо. Токсините са най-концентрирани в самите кълнове и кожата на картофа, както и подлежащата му тъкан.

Свързани статии

Какви са ефектите от тези токсини?

Колкото и опасни да са тези токсини в покълналите картофи, все пак трябва да изядете няколко порции с картофи, за да се проявят негативните им ефекти. Те са диария, коремни болки, повръщане, главоболие, треска и висока температура. Симптомите се проявяват в различна степен при различните хора. Значение има и приетото количество токсини.

Как правилно да съхраняваме сиренето в хладилника

Ако все пак имате покълнали картофи, какво да правите с тях?

При преценка, че картофите не са съвсем неизползваеми и искате да ги сготвите, за да не ги изхвърлите, трябва да ги обелите в дълбочина, така че да не останат никакви следи от кълновете. Трябва да ги сварите или изпечете на по-висока температура и по-продължително време, за да намалите ефекта на токсините. Изрязвайте тъканта под кълновете по-дълбоко.

Коментирай