За дома

Кои плодове да не съхранявате в хладилник

За да не загният

18.07.2020г. / 14 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато си купим свежи плодове, смятаме че е правилно да ги съхраняваме в хладилник. Невинаги! Така например, цитрусовите плодове губят от своя уникален вкус, ако се съхраняват при ниски температури. При някои плодове се забавя процесът на зреене, а други загниват по-бързо. Вижте кои плодове е добре да не слагате в хладилник.

Череши

Черешите имат костилки, които, така да се каже, поемат ниската температура от хладилника. В резултат на това черешите могат да бъдат повредени отвътре и да нямат същите вкусови качества. Това важи особено за тези, които не са съвсем узрели. Оставете ги да узреят първо на стайна температура и след това за много кратко време ги сложете в хладилник, ако предпочитате да са охладени.

Как правилно да съхраняваме храната в хладилника?

Банани

Понякога се случва да закупим банани, които не са съвсем узрели. На стайна температура, те зреят по-бързо, отколкото ако ги съхраняваме в хладилника. Също така, ако купите добре узрели банани, съхраняването им на ниски температури, ускорява процеса на гниене.

Авокадо

Ако купите авокадо, което не е узряло и искате да забавите този процес, сложете го в хладилник. Но ако по-скоро ви се хапва вкусно авокадо, оставете го на стайна температура.

Защо да включите сини сливи в диетата си

Праскови, нектарини и манго

Също като черешите, тези плодове са силно податливи на увреждане от студ поради големите си костилки. Не ги слагайте за охлаждане, особено ако са по-твърди и недобре узрели. След това може да ги охладите за кратко преди консумацията им. По принцип не е препоръчително плодовете с костилки да се държат продължително време на ниски температури.

Диня

Чудесна е за хапване, когато е сладка и добре изстудена. Но ако искате да запазите антиоксидантните свойства на динята, не я дръжте дни наред в хладилник. Изстудете я преди консумация.

Свързани статии

Ягоди

Крехките плодове имат кратък срок на годност, затова е добре да ги консумирате веднага щом можете. Охлаждането им с дни може да повлияе на вкуса им и на съдържащите се в тях антиоксиданти.

Кои храни са полезни за вашата зодия

Сини боровинки

Точно като на ягодите, срокът на годност на боровинките е кратък. Препоръчва се да консумирате пресните боровинки в рамките на ден или два, след като сте ги закупили.

Ябълки

Ябълките също нямат място в хладилника. При ниски температури, тези плодове отделят определен вид газ, който може да ускори гниенето на други плодове и зеленчуци в близост до тях.

Снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
специалист ( преди 3 години )
Глупусти на таркалета, всеки плод има т.н. температура на хибернация, когато плодът се откъсне зелен той се съхранява под т.н. температура на хибернация. Веднъж изваден от хибернация плодът продължава да зрее, но ако се опиташ да го охладиш плодът се разваля или като узрее си губи вкуса. Купи ли се от магазина всеки плод се съхранява при стайна температура за кратко, след това се хвърля ако не се изяде до ден-два
отговор Сигнализирай за неуместен коментар