За дома

Грешки в подредбата на мебелите, които пречат на уюта

Как да аранжирате дома си

25.08.2020г. / 16 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Начините, по които можете да подредите мебелите вкъщи, са много. Много са и грешките, които можете да допуснете. Те могат да помрачат уюта и удобството в дома ви. Ето няколко начина, по които не е препоръчително да подреждате мебелите у дома, ако искате повече уют.

Как да се отървете от старите вещи безболезнено

Долепяте всички мебели до стената

Ако следвате тази демоде тенденция в аранжирането на мебелировката, уютът ще избяга от дома ви. Раздвижете пространството. Бъдете креативни. Дайте възможност на въздуха и енергията да преминават свободно през пространството. Опитайте да не се стараете да долепяте всички мебели до стените, освен ако не се отнася до гардероб, шкаф или дрешник, например. Останалото може спокойно да бъде раздвижено в пространството. 

Фъншуй съвети за уютен и хармоничен дом

Липса на зони за разговори 

За да бъде уютно едно жилище, в него задължително трябва да има обособени кътчета, в които да се сгушите с някого и да си приказвате. Този трик създава задушевна атмосфера, от която всеки дом се нуждае. 

Липса на фокусна точка

Без значение за коя стая или помещение става въпрос, всяко място в дома се нуждае от фокусна точка. Това е телевизорът, ако се отнася до хола, или пък масата за хранене, ако се отнася до кухнята, а в спалнята фокусната точка е леглото. Тези фокусни точки, характеризиращи предназначението на всяко помещение, трябва да бъдат добре аранжирани, подобаващо акцентирани и забележителни. 

Грешки в чистенето, които правят дома по-мръсен

Прекалено много или прекалено малко

Ако имате твърде много мебели, това ще насити жилището ви с излишна енергия и хаос. Ако пък са прекалено малко, това ще създаде усещане за офис или за място, на което сте отседнали за малко, а не място, което е ваш дом. Бъдете умерени в подредбата. Не оставяйте нищо излишно в пространството си, но не го дръжте и празно.

Преди и след – идеи за интериор в дома

Няма баланс 

Друга често срещана грешка, която повечето хора допускат в подредбата на мебелите, е липсата на баланс. Например, струпването на много мебели в определен ъгъл от помещението е една такава грешка. Трябва да има баланс, така че да не изморявате очите и съзнанието си, когато прекарвате време вкъщи. 

Коментирай
Свободно време