За дома

Как да премахнете следи от слънцезащитен крем по банския

Няколко лесни съвета за запазване на банския като нов

02.09.2020г. / 13 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Добиването на слънчев тен през лятната ви почивка може да ви коства любимия бански. Обилното и постоянно нанасяне на слънцезащитен крем на плажа уврежда тъканите на банските костюми и оставя неприятни бели и жълти петна по тях. Как да ги премахнете? Как да върнете чистотата и цветовете на банския си?

Кошмарът да си намериш бански, ако си plus size

Слънцезащитният крем е едно необходимо зло. Без него кожата ни е твърде уязвима пред опасните UV-лъчи. С постоянното нанасяне на крема обаче увреждаме тъканите на банските си костюми. Понякога тези петна остават и след изпиране. 

Какво можете да направите, за да премахнете по-лесно петната и остатъците от слънцезащитен крем?

Изплаквайте банския след всяка употреба

Ако нямате възможност да перете банския си в пералня или с накисване след всяко обличане на плажа, можете поне да го изплаквате щателно. Можете също да го изплакнете и да го напоите добре с шампоан под душа. Оставете го да попие добре, а шампоанът да подейства в разграждането на упорития крем. След това изплакнете добре. Правете това след всяко обличане. 

Цял бански – вдъхновение на плажа (галерия)

Предварително обработване на петната

Преди да изперете банския е най-добре да обработите засегнатите места с препарат за пране, сапун или шампоан. Намажете обилно петната с препарат и оставете да подейства за най-малко 30 минути преди да изперете и изплакнете с топла вода. Наблягайте на презрамките и по ръбовете на всички части на банския. Най-често те са засегнати от натрупване на слънцезащитен крем. 

Накиснете банския 

Накисването в топла вода и препарат е добра стратегия за разтваряне на засъхналия и натрупал се крем против слънце. Накиснете с гореща вода и препарат по избор, за да направите изпирането на крема по-лесно. 

Секси модели половинки бански (галерия)

Енергично ръчно пране

Понякога дори пералнята не може да се справи с упоритите петна от слънцезащитен крем по банските. Затова след като сте накиснали банския си за 30 минути в топла вода и препарат, е време да включите и ръцете си в борбата с петната. Енергичното търкане на засегнатите места с ръце помага за премахване на петната от крем против слънце. Ако се налага направете го няколко пъти. 

Изплакнете банския и го навийте върху суха кърпа

За да не увредите нежните и уязвими тъкани на банския си, не го изплаквайте агресивно и в никакъв случай не го извивайте, за да го изстискате. Това разкъсва еластичните влакна в плата и прави банския увиснал и увреден. 

Вместо това изплакнете няколко пъти с чиста вода. След това притиснете тъканите на банския между дланите си, докато се уверите, че сте изтласкали по-голямата част от водата. Накрая притиснете банския върху хавлиена кърпа и го навийте в нея чрез силно притискане. Това изцежда водата от него, като същевременно го предпазва от разтягане и увисване. 

Коментирай