За дома

Практични съвети, с които да удължите живота на вашия матрак

Един от най-верните помощници, които ви позволяват да спите добре, това е матракът

08.09.2020г. / 07 32ч.
Аз жената
Практични съвети, с които да удължите живота на вашия матрак

Един доказан факт, който със сигурност знаете, е, че човек прекарва средно една трета от живота си в сън. Въпреки това, много хора пренебрегват значимостта на тази така необходима за ума и тялото почивка и не обръщат внимание на факторите, които ги лишават от качествен сън.

Един от най-верните помощници, които ви позволяват да спите добре, това е матракът. Той е създаден, за да ви служи вярно в продължение на години, осигурявайки нужната опора и комфорт на тялото ви. Правилната поддръжка и грижа за матрака ви гарантира, че ще може да се наслаждавате на комфортен сън по-дълго. Затова в следващите редове сме ви подготвили няколко практични съвета, с помощта на които да удължите живота на вашия матрак. Ето кои са те:

1. Редовната подмяна на спалното бельо

Много често, без изобщо да подозирате, по повърхността на матрака ви  може да се развият различни микроорганизми. Това е изключително неприятно, тъй като в дългосрочен период може да доведе до появата на лоша миризма. Също така, хора, които са по-чувствителни и предразположени към алергии, могат да проявят симптоми на затруднено дишане, сълзящи очи и др. Едно от най-лесните неща, които да правите, за да поддържате матрака в отлично състояние, е редовната смяна на спално бельо. Не изисква почти никакви усилия, а ви гарантира, че ще се чувствате комфортно и удобно всеки път, когато си лягате.

2. Инвестирайте в надежден протектор

Протекторите за матраци са още един чудесен вариант, за да поддържате матрака чист и да го предпазите от поява на петна, неприятен аромат и бактерии. Повечето модели, които ще намерите на пазара в момента, вървят в комплект с протектор. В случай, че отдавна сте купували вашия и нямате протектор, може да си закупите такъв отделно. Хубавото е, че те лесно могат да се пуснат в пералнята и да се изперат, като едновременно с това не позволяват на замърсяванията да достигнат до повърхността на матрака. За детски легла и спални, където спят бебета и малки деца, добра идея е да изберете непромокаем протектор, който ще осигури допълнителна защита.

3. Избягвайте да се храните в леглото

Едва ли има някой, който не обича да похапва снакс, докато гледа филм, или пък се наслаждава на романтична закуска в леглото. За съжаление обаче, попадането на остатъците от храна или различни напитки върху матрака е един от факторите, които довеждат до появата на петна и е потенциален източник на бактерии. Така че, по-добре дръжте храната далеч от спалнята, ако искате да удължите живота на матрака.

4. Не позволявайте на децата да скачат върху леглото

Скачането върху спалнята е любимо занимание на някои малчугани, което обаче никак не е полезно за матрака. Възможно е това да доведе до образуването на неравности. Всеки, който е спал на такъв матрак, знае, че това е свързано със трудно заспиване, въртене в леглото, а на сутринта се събуждате недоспали с дискомфорт в гърба или кръста. Така че по-добре помогнете на децата да си намерят друга забавна алтернатива за игра. В противен случай, много скоро ще ви се наложи да инвестирате в покупка на нов матрак.

5. Периодичното почистване на матрака

Последният хитър съвет, който ще ви дадем, е периодично да правите цялостно почистване на матраците вкъщи. Може лесно го направите, като за целта използвате добрата стара прахосмукачка. Минете добре от всички страни. След това поръсете матрака със сода бикарбонат. Може да звучи странно, но содата за хляб има чудесни качества, които ще спрат развитието на бактериите. Оставете содата да подейства 2-3 часа и след това отново минете с прахосмукачката, за да  я премахнете.

Всички тези съвети ще ви помогнат да поддържате матрака си чист и да се радвате на заслужен комфорт всяка вечер.

Коментирай
Свободно време