За дома

Как да организирате антрето вкъщи за настъпващия грипен сезон

Важни съвети в пандемичната обстановка, в която се намираме

23.09.2020г. / 09 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Входът на всяко жилище е едно от най-рисковите в здравословен план места в дома. Влизаме в антрето или в коридора направо през входната врата, като внасяме със замърсените си дрехи, обувки и предмети редица микроорганизми, бактерии и вируси. С настъпването на есенно-зимния грипен сезон е важно да организирате антрето или коридора така, че да предпазите дома си от навлизане на опасни патогени, включително от коронавирус.

7 места, на които е по-вероятно да се заразим с коронавирус

Ето какво можете да направите, за да намалите риска от разпространение на зарази и вируси в дома си.

Оползотворете стената в антрето

Ако антрето ви е малко и разполагате с една свободна стена в него, използвайте я качествено. Можете да окачите на нея закачалка, подходяща за окачване на различни предмети, внесени отвън – пазарски чанти, ключове, кучешки каишки, маски за лице, ръкавици. Така ще знаете, че с влизането имате място, на което да оставите най-замърсените предмети без да ги поставяте на други повърхности, които имат досег с предмети, внасяни навътре в дома.

Как да избегнете заразяване в офиса

Поставете лесно измиващ се килим

Ако имате килим в антрето си за повече уют, най-добре е той да е измиващ се. Така ще ви е по-лесно да го дезинфекцирате при нужда.

Свързани статии

Лесно измиваща се настилка

За предпочитане е в условията на пандемия и грипен сезон да оставите уюта в антрето малко настрана и да оставите настилката гола. Добре е тя да е лесно измиваща се. Дръжте кофа с вода и дезинфекциращ препарат за под в антрето, за да можете да почистите веднага след влизането с обувки. Така ще намалите риска от попадане на вируси и микроби в жилището.

Косвени начини, по които можем да се заразим с коронавирус

Шкаф, на който да оставяте мръсни предмети

Едно удобно решение в сезона на грипа и вирусните инфекции, включително коронавирус, е използването на шкаф, който се почиства лесно и на който да оставяте мръсните предмети, внесени отвън. Добре би било на този шкаф да поставите и туба с дезинфектант за ръце, който да използвате веднага след влизане. Така няма да докоснете неволно нещо вкъщи с мръсни ръце преди да сте стигнали до банята.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати