За дома

Двулицеви матраци с мемори пяна и Вашето здраве

От какво се състои мемори пяната

29.10.2020г. / 09 53ч.
Аз жената
Двулицеви матраци с мемори пяна и Вашето здраве

Двулицевите матраци изработени от мемори пяна станаха изключително популярни в последните години. Самият материал притежава уникални качества, които подпомагат качествения сън. Отделно, роля изигра и подобрената практика на пакетиране и доставяне на матраците – мемори пяната позволява матракът да бъде навит на руло и лесно доставен до крайния клиент.

Всеки, който е прекарал поне една вечер на двулицев матрак от мемори пяна знае, че този материал подкрепя тялото точно в опорните точки, които са най-натоварени през деня. Това прави тези матраци едни от най-търсените, особено от хората, които имат някакви хронични болки. Освен това, матраците са и безшумни и структурата им изолира вибрациите от движенията, като така осигурява дълбок и спокоен сън и за двамата партньори. Тези характеристики са далеч по-добри от всичко, което един матрак с пружини би могъл да предложи.

Има обаче мит, че мемори пяната е токсичен материал, който вреди на човешкото здраве. Макар и да ни залива информация и тя да е леснодостъпна, често по-срещани са митовете, отколкото вярната информация. Решихме да разучим въпроса и да открием какво всъщност стои зад този мит. Вижте информацията предоставена ни от E-sleep.bg, за да разберете какво открихме.

От какво се състои мемори пяната

Всички знаете, че тя е създадена от НАСА, като нейната главна цел е била да обира налягането причинено от гравитационната сила при излитането на ракетите. Макар днес в НАСА да не я използват, то тя намира своето място при изработката на седалки за коли, медицинско оборудване и матраци, обикновени и двулицеви. Когато се нагрее, тя придобива вискозни и еластични качества – става по-мека и се оформя по формата на предмета, който я притиска. Ако вземем за пример двулицевите матраци от мемори пяна, ще видим, че те се оформят по гърба, раменете и бедрата, така че да предоставят необходимата на тялото опора. Усещането е изключително комфортно и това е и причината все повече хора да избират този вид матраци за спалните си.

Самата мемори пяна се състои от полиоли, диизоцианати и разпенващи агенти на въглеродна основа. Полиолите са всъщност продукт, добиван от нефт и когато се смесят с изоцианати се получава полиуретановата пяна. Именно полиолите са отговорни за променящата се форма на мемори пяната. Диизоцианатите се използват при правенето на уплътнители, лепила и др. Те са два вида – MDI и TDI. Първите можете да ги срещнете при уплътнителите и материалите, устойчиви на атмосферни влияния, а вторите – при мебелите, завивките, матраците и опаковъчните материали. И двата вида диизоцианати са канцерогенни, но само в огромни количества. В един матрак, не присъства такова количество от това вещество. Разпенващите агенти се използват за да се превърне течността в пяна. Най-често производителите на матраци избират да работят с вода. Тя е добър разпенващ агент, който не носи никакви рискове. Когато се смесят полиолите, диизоцианатите и водата се отделят летливи органични съединения.

Това може да го усетите, когато отворите чисто нов матрак с мемори пяна. Той излъчва специфична миризма, която не е вредна за човешкото здраве, но може да причини дразнене на кожата или алергии. За щастие, за да се разсее тази миризма ѝ е нужен ден, най-много два.

Как да изберем матрак с мемори пяна безопасен за здравето ни?

Всеки матрак с мемори пяна има полиуретан в него. Количеството обаче, което фирмите използват е много по-малко, от това, което може да навреди на човек. Освен това, производителите на матраци рядко използват само мемори пяна за производството на един матрак. Най-често в един продукт има и други материали, които са естествени и минимизират ефекта от мемори пяната. Когато избирате матрак, винаги залагайте на голяма фирма с доказано име. Питайте какви сертификати притежава матракът и какви самата компания. Много от сертифициращите фирми проверяват именно нивото на токсичност и избирайки сертифициран продукт, вие може да сте сигурни, че не вредите на вашето здраве, нито на това на семейството ви.

Допълнително, можете да изберете и матрак, при който не е използвано лепило между слоевете или ако има такова, то да е на водна основа. Можете да се снабдите и с топматрак, изработен от естествен материал, като памук, вълна или бамбук. Топматраците са прекрасно решение, ако искате да подчертаете дадена характеристика на вашия матрак или пък ако искате да спите върху естествен материал, а матракът ви не е изработен изцяло с такива.

Качествените матраци, изработени от големи компании са абсолютно безопасни за вашето здраве, така че напълно можете да им се доверите. Няма значение дали ще поръчате матрак от физически магазин или от онлайн магазин – той ще бъде еднакво безопасен и за вас и за цялото ви семейство. Единственият момент, в който трябва да бъдете малко по-внимателни е, когато го разопаковате. Оставяйки го да се проветри за ден, ще се премахнат всички летливи газове за нула време и на вас ще ви остане единствено удоволствието от това да спите удобно на него.

Коментирай
Здраве и красота