За дома

Различни употреби на течния препарат за пране

Полезен в домакинството не само за пране на дрехи

13.11.2020г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Препаратът за пране може да се използва не само за почистване на мръсотията от дрехите, но и за много повече неща в домакинството, отколкото сте предполагали. Той може да се превърне в следващия ви универсален приятел, с който да си помагате вкъщи по всевъзможни начини. Ето някои от алтернативните употреби на препарата за пране в течна форма.

5 алтернативни употреби на мицеларната вода

Като универсален почистващ препарат

Можете спокойно да използвате течен препарат за пране за почистване на различни повърхности в дома вместо да харчите пари за всякакви други препарати. Хубавото е, че при перилния препарат е необходимо съвсем малко количество, което да разтворите във вода. Той ще образува пяна, която ще почисти всяко кътче в дома ви.

За отпушване на канали

Преди да използвате отровни вещества за отпушване на запушения ви канал на мивката или банята, опитайте с течен препарат за пране. Излейте ¼ чаша препарат в канала и пуснете водата отгоре да тече. Топлата вода разтваря препарата, а образуваната пяна от своя страна разтваря наслагванията.

Алтернативни употреби на различни домакински пособия

За почистване на повърхности

Ако си направите разтвор с течен перилен препарат ще можете да почистите всякакви повърхности с него бързо и ефективно. Смесете 1/3 чаша белина с 4 литра вода, към тях добавете 1 чаена лъжица препарат за пране. Разбъркайте добре и използвайте получената смес за почистване на стени с миещи се повърхности, повърхности в банята, подове, керамика – всичко, което не се разваля при досега с белина.  

Свързани статии

За пране на дамаска и мебели

Можете да използвате перилния препарат под формата на разтвор, с който да почиствате петна и замърсявания от дивани, фотьойли, канапета, дамаски. Разтворете съвсем малко препарат в повече вода, за да сте сигурни, че няма да стане твърде пенлив и труден за изплакване след това.

Полезни алтернативни употреби на сапуна

За почистване на колата

Препаратът за пране върши чудесна работа и за измиване на автомобила. Той е пенлив и съдържа разтварящи мръсотията частици – идеално за замърсявания по колата.

За почистване на решетки на фурна

Решетките на фурната събират много упорити наслагвания от храна, изпарения при готвене, мазнини. Този нагар е изключително труден за почистване. Можете да опитате да намажете загорелите участъци с ¾ чаша препарат за пране. Оставете го да действа през нощта. На сутринта изтъркайте и почистете с чиста кърпа след това. Може да използвате и четка за зъби, ако замърсяването е прекалено упорито.

3 алтернативни употреби на алое вера

Коментирай