За дома

Как да изберем климатик за спалня?

Атмосферата там трябва да бъде максимално чиста и здравословна

23.11.2020г. / 10 21ч.
Мария Дуковска
Как да изберем климатик за спалня?

Подходящо ли е отоплението с климатик за спалня? Вероятно си задавате този въпрос, ако вече ползвате климатик за отопление в друго помещение и сте се убедили в предимствата му. Но дали е уместно да поставим климатик и в спалнята?

Отговорът е „Да, стига да изберете правилния уред!“. Спалнята е деликатно помещение, където прекарваме една трета от живота си. Затова и атмосферата там трябва да бъде максимално чиста и здравословна. По време на сън тялото си почива и става по-чувствително към резки температурни промени, въздушни течения и замърсявания. Затова и изборът на климатик за спалня трябва да става много внимателно. За да ви бъдем максимално полезни, помолихме специалист от онлайн магазина за климатична техника HomeMart да даде конкретни препоръки за какво да внимаваме при избор на климатик за спалня.

Интелигентен контрол на въздушния поток

Едно от най-големите притеснения на всички потребители при избор на климатик е рискът от твърде силна въздушна струя, създаване на течение и неравномерен въздушен поток. За щастие, при съвременните инверторни и хиперинверторни климатици той е сведен до минимум. От една страна, принципът на работа на инверторните климатици изключва резките промени в силата на въздушната струя и е ориентиран около плавно поддържане на равномерна температура. От друга, всички съвременни климатични системи са оборудвани със системи за регулиране на силата и посоката на въздушната струя, според личните предпочитания на потребителите.

За максимален комфорт и здравословна среда, е препоръчително да изберете по-висок клас климатик със система за интелигентен автоматичен контрол на въздушния поток. Освен равномерна температура във всяко ъгълче на помещението, тези системи могат и да разпознават присъствието на хора и да избягват насочването на въздушната струя директно към тях.

Ниски нива на шум

Шумът е несъмнено едно от нещата, които отказват много потребители от поставянето на климатик в спалнята. Това бе наистина основателна причина преди 10 години. Но съвременните инверторни и хиперинверторни климатици са многократно по-тихи, а сред тях има и такива с изключителни характеристики. Ако сте наистина чувствителни към шум, потърсете от най-тихите модели, при които нивото на шум е около 20 и под 20 db, което е по-тихо дори от човешко шептене.

Нощен режим

Много от съвременните инверторни климатици имат отделен режим за спокоен сън. Той предполага максимално тиха работа на климатика, допълнително намаляване на нивото на шум, поддържане на оптимална постоянна температура, която да не позволи презатопляне или преохлаждане на помещението по време на сън. Ако избирате климатик за спалня, уверете се, че климатикът има и такъв режим. Друг бонус на нощния режим е, че той е доста икономичен.

Системи за пречистване на въздуха

Чистият въздух е от първостепенно значение за здравето и това важи с още по-голяма сила за помещенията, в които спим. Затова и при избор на климатик за спалня е добре да се насочите към уред с повече филтри и системи за пречистване на въздуха. Климатиците от по-високите класове могат да имат няколкостепенни филтри, йонизатор и дори системи за контрол на влажността на въздуха. Такъв климатик може да е скъпа покупка, но пък е инвестиция в здравето и си струва да я обмислите.

Коментирай