За дома

Замия – красива палма в дома

Очарователно, но рядко срещано растение

12.02.2021г. / 13 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Замия е изключително красива, интересна, но много рядка палма, която може да се отглежда в домашни условия. Родината ѝ е Мексико. Среща се и в източната част на Флорида. Наричат я палма заради външния ѝ вид, който напомня на палмите, но всъщност това растение се причислява към семейство Сагови или Цикасоцветни.

Аглаонема – как да я отглеждаме

Замия може да се отглежда в домашни условия. Вкъщи тя не цъфти, а още по-невъзможно е да даде семена. Отглеждането ѝ е предимно заради красивите ѝ листа и клони. Листата са кожести, перести, обърнати нагоре. Покрити са с мъх, леко закръглени и с приятен наситенозелен цвят. Растението расте много бавно, но ако се отглежда добре с времето може да достигне около метър височина, което го прави чудесно за отглеждане в домашни условия.

Местоположение и светлина

Замията обича светлината. Важно е обаче да не се поставя на пряка слънчева светлина. Всяко добре огряно, но не директно от слънцето място е подходящо за нея. Ако я поставите на твърде осветено място, листата ще започнат да жълтеят.

Стайни растения за всяка зодия

Температура

Растението е топлолюбиво. Предпочита градуси от порядъка на 18-22 като постоянна температура. През зимата е важно температурата да не пада под 12-13, защото това ще убие растението. Не се справя добре със студени презимувания.

Свързани статии

Поливане

Поливането е умерено през лятото. Важно е почвата да се поддържа леко влажна, но не мокра, защото загнива. Също толкова важно е да не се допуска пресъхване. През зимата разредете поливането.

Шафран от балкона – как да си го отгледате сами

Почва

Най-добрата почва за замията е глинестата, примесена с градинска пръст, листовка, добре прегорял оборски тор и пясък. Комбинацията е в равни части. Важно е сместа да е добре дренирана, за да няма задръжка на вода.

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати