За дома

5 грешки, които правите с почистването на петната

Ако искате да премахнете упорити петна, не правете тези грешки

08.03.2021г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Петната по дрехите и текстилните повърхности вкъщи са проблем, с който всяка домакиня се бори. Понякога са много упорити и е трудно да бъдат премахнати лесно, а никой не иска дрехите, диванът или килимите му да са оцапани с упорити петна. В стремежа си да премахнем петната често допускаме някои грешки, които правят почистването още по-трудно и оставят петната върху любимите ви дрехи и настилки.

Домашен препарат против петна с природни съставки

Кои са грешките в почистването на упорити петна, които не трябва да допускате?

Не действате достатъчно бързо

Първото правило за премахване на петната е моменталната реакция. Трябва да реагирате веднага, за да сте сигурни, че петното ще се почисти максимално и няма да остане следа от него. Ако започнете с третирането на петното веднага, вероятността да го премахнете напълно е много голяма. Това важи особено за петна от червено вино, зехтин, кафе и други упорити замърсявания. Дори петното да е върху дрехата ви и нямате възможност да я хвърлите моментално в пералнята е важно да приложите малко препарат или сапун, примесени с вода и да разтъркате. Препарат за съдове върши чудесна работа, ако сте в офиса например.

Грешки при прането на петна, които съсипват дрехите

Не изплаквате с подходящата температура на водата

Топлата вода е ефективна при петна от кал или маслени петна, докато петна от кръв и вино се третират най-добре със студена вода.

Поставяте дрехата в сушилнята прекалено рано

Ако ползвате сушилня трябва да имате предвид, че сушенето на дрехите по този начин запечатва петната. Ако не сте премахнали петното напълно, сушилнята ще го затвърди заради високите градуси и ще го направи невъзможно за отстраняване, ако е останало нещо от него. Не бързайте със сушенето преди да сте се уверили, че петното е изчезнало напълно.

6 хитри трика за премахване на петна от пот и дезодорант

Не правите тест преди да приложите препарат за петна

Препаратите за петна са агресивни и могат да увредят околните тъкани, ако ги използвате прибързано. Преди да използвате директно върху петното е добре първо да направите малък тест върху друго парче плат или тестов пластир на незабележимо място, където да проверите дали препаратът няма да подейства зле на тъканта. Така ще сте сигурни, че няма да се стигне до избелване на цвета или разрушаване на текстилните нишки, ако препаратът е много силен или съдържа избелващи вещества.

Разтриване на петното

Ако побързате да разтривате петното, рискувате да втъкнете остатъците от него още по-навътре в тъканта. Затова преди всичко нанесете препарат и изчакайте известно време, докато подейства. След това можете да предприемете други действия, като разтриване, изпиране и изплакване. Ако се налага повторете процедурата.

Хитрина срещу всяко петно по килима

Коментирай