За дома

4 хитри начина да премахнете засъхнал восък

Лесно почистване на свещници и бурканчета за свещи

05.04.2021г. / 15 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любителите на свещи са снабдени с всякакви красиви стъклени свещници. Те са част от ритуала на палене на свещи и декорирането на дома с тях, защото придават още повече уют на жилището и създават невероятна атмосфера.

Най-лесните начини да почистите петна от восък вкъщи

На дъното на свещниците и по стените им обаче често остават остатъци от восък, които вероятно ви се иска да премахнете напълно, преди да поставите следващата свещ, защото не само се смесват цветовете, но и ароматите на различните свещи.

За щастие има няколко много хитри начина да премахнете остатъците от восък от стъклените си свещници и бурканчета. Ето ги и тях.

Микровълнова

Напълнете бурканчето или свещника с вода. Поставете го в микровълновата за около минута и половина. Восъкът ще се разтопи и ще се издигне на повърхността на водата. Това ще ви помогне лесно да го оберете от нея с лъжица. Не изхвърляйте восък в канала на мивката, защото ще се втвърди и ще полепне по стените на водопровода.

Как да премахнем восък от дрехите?

Фризер или камера на хладилника

Използвайте фризера си или камерата на хладилника, за да премахнете успешно восъка от любимия си свещник. Това е може би най-лесният начин за отстраняването му. Когато поставите съда за свещи във фризера за известно време, восъкът се свива и се отлепя много лесно от стените на свещника. Можете да си помогнете с остър предмет за малките парченца восък, които остават по стените.

Вряща вода

Кипящата вода е още един прекрасен начин да премахнете засъхнал восък от свещници и бурканчета, които използвате за свещи. Единият начин е да излеете вряща вода в съда и да изчакате да разтопи восъка, който след това да оберете от повърхността с лъжица. Другият е като потопите съда във вряща вода на водна баня. След като восъкът се разтопи, оберете го с хартиена салфетка и измийте съда.

Премахване на петна от восък

Във фурна

Това е добър метод, ако имате няколко замърсени свещника. За да не губите време да ги почиствате поотделно, просто ги сложете заедно във фурната на не повече от 100 градуса. Поставете ги върху алуминиево фолио с отворите надолу. Изчакайте 15-20 минути. След това извадете свещниците. Върху фолиото ще бъдат изтекли остатъците от втечнен восък. Останалото почистете с хартия, след това измийте.

Коментирай