За дома

6 грешки, които може би правите със сладките картофи

За максимално вкусни и пълноценни сладки картофи

22.06.2021г. / 08 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сладките картофи са сладки, вкусни и много полезни. Те са чудесна алтернатива на обикновените традиционни картофи за онези, които се опитват да ги избягват заради твърде голямото количество въглехидрати в тях.

С купуването и приготвянето на сладките картофи обаче можете да допуснете някои грешки, които ще ви попречат да се насладите изцяло на богатството им от вкусове и хранителни вещества.

10 грешки при готвенето и как да ги поправите

Кои са най-честите грешки, които се допускат със сладките картофи?

Купувате сладки картофи с черни точки и наранявания

Петната по сладките картофи, нараняванията и натъртванията по тях могат да предизвикат по-бързото им разваляне. Тези дефекти проникват бързо навътре в тъканта на картофа, като влошават качеството му и предизвикват гниене навътре в картофа. А това ви поставя пред предизвикателството да дълбаете, за да ги почистите. Скъсява и срокът им на консумация.

Съхранявате ги в хладилника

Сладките картофи не трябва да се съхраняват в хладилник. Това променя структурата на клетките и тъканите им, като ги прави особено твърди в центъра. Ако ги съхранявате на сухо и защитено от слънцето място, ще се радвате на повече наситен със сладост вкус и повече мекота.

Къде грешите при приготвянето на яйца?

Не ги четкате, когато ги измивате

Сладките картофи имат грапава и неравна структура на кората. Там се събират остатъци от пръст и бактерии, които е добре да почистите щателно преди да сготвите картофите. Не забравяйте да четкате с четка под течаща вода, когато миете сладките картофи.

Не консумирате кората на сладките картофи

Кората на сладките картофи е изключително полезна. В нея са съсредоточени множество фибри, витамини и минерали. Освен това, при термична обработка кората на сладките картофи им придава хрупкавост и сочност, от която вкусовите ви рецептори ще се насладят още повече.

Ястия, които е по-добре да приготвите с масло

Свързани статии

Съхранявате нарязаните сладки картофи без вода

Сладките картофи изсъхват много бързо и губят вкусовите и хранителните си качества. Ето защо е важно да ги слагате в купа с вода, която да запази максимално свежестта им. Ако имате по-голямо количество сладки картофи и нямате възможност да ги сготвите на момента, съхранявайте ги в съд с вода в хладилник.

5 тайни на домашното гуакамоле

Печете ги без да ги продупчвате с вилица или нож

Печенето на сладки картофи може да ги направи още по-вкусни и пълноценни, ако ги продупчвате на няколко места с нож или вилица. Това дава възможност на горещия въздух да проникне в цялата структура на картофа, приготвяйки го по най-добрия възможен начин.

Коментирай