За дома

Кулинарни грешки, които развалят храната

Неправилни начини. по които приготвяме храната и продуктите

13.07.2021г. / 13 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието си бързаме постоянно. Едно от нещата, с които бързаме, е готвенето. Не всеки има достатъчно време да приготви храната си в забързаното ежедневие. В други случаи допускаме кулинарни грешки от незнание, с които разваляме текстурата и качеството на храната.

Най-честите грешки, които правим с гъбата за миене на съдове

Сайтът Brightside.com е събрал някои често срещани кулинарни грешки, които да не допускате, за да бъде храната ви винаги на ниво.

Размразявате месото на стайна температура

Когато разполагате със замразено месо, вероятно нямате търпение да го чакате да се размрази. Затова или го оставяте на стайна температура и излизате за работа, или го размразявате под течаща или в топла вода. Всички тези методи са грешни.

Оставянето на месото на стайна температура е особено опасно, защото по този начин то може да престои прекалено дълго, а това да създаде условия за развитие на опасни бактерии в него. За предпочитане е да го размразявате в хладилника на плюсова температура. Така ще остане свежо и ще го предпазите от опасни микроорганизми, докато дойде време за готвене.

5 грешки, които всеки прави при пържене

Изплаквате зеленчуците и плодовете само с вода

Една от често срещаните грешки е изплакването на плодовете и зеленчуците просто под течаща вода. Това не е достатъчно. Необходимо е да ги разтриете добре между ръцете си, за да премахнете замърсяванията и остатъците от почва по тях.

Мариновате месото повече от 12 часа

Някои домакини смятат, че дългото мариноване е по-добро, защото месото се „отпуска“ и овкусява по-добре. Това е погрешно схващане, което крие риск от насищане на суровото месо с бактерии. Освен това твърде дългото мариноване може да направи месото прекалено „гумено“, а не крехко, тъй като след 12 часа започват да текат други процеси.

Грешки, които допускате в готвенето на телешка кайма

Слагате чесъна в тигана преди лука

В много рецепти се съчетават лук и чесън, които се запържват преди всички останали продукти. Ако имате подобна рецепта, която съдържа лук и чесън в комбинация, сложете първо лука. На него му отнема повече време, докато омекне и се задуши. Ако сложите чесъна пръв, той ще загори бързо.

Грешки в приготвянето на кафе, които пречат да му се насладите

Месите тестото прекалено дълго

Не е вярно, че колкото повече месите тестото, толкова по-пухкаво ще стане. Всяко тесто и всяко брашно има своите специфики. Прекалено дългото месене го прави по-твърдо и неразтегливо, отколкото бихте искали, защото по този начин се прехвърля времетраенето, в което глутенът е най-активен, тоест тестото е най-еластично.

Печете или пържите месото веднага след като сте го овкусили

Солта е задължителна подправка за месото наред с всички останали. Солта обаче дехидратира месото, като ускорява отделянето на сокове от него. Затова не бързайте да го слагате в тигана или фурната веднага след осоляване, защото това ще го накара да ври в собствените си сосове вместо да се пече или пържи.

Хитринки в кухнята за всяка домакиня

Коментирай