За дома

Санхеция – красота в зелени нюанси

Как да отглеждаме санхецията

18.07.2021г. / 05 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Санхеция е красиво стайно растение с интересни листа. То е цъфтящо и многогодишно, но листата са тези, които завладяват вниманието. Това растение е храст, който може да се отглежда както в саксия в домашни условия, така и в градината на открито. Подходящ е за оградни площи вместо жив плет. Ефектните листа правят двора красив и интересен. Те са големи, лъскави и с преливащи нюанси. Достига до височина приблизително метър и половина. Цъфтежът е в началото на лятото.

Линария – как да я отглеждаме

Местоположение и светлина

Санхецията предпочита добре осветени и огрени от слънцето пространства с много слънчева светлина, особено през лятото в активния период на израстване и цъфтеж.

Температура

Оптималната температура за санхецията е между 22 и 25 градуса през лятото и 15 през зимата.

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Поливане

Почвата на санхецията трябва да се поддържа постоянно влажна, но не подгизнала. Полива се обилно през лятото и умерено до пестеливо през зимата.

Влажност

Санхецията предпочита влажен въздух. Пулверизирайте листата с пръскалка през лятото. През зимата можете да използвате камъчета във ваничка с вода, които да поддържат почвата влажна.

Почва

Подходяща е обикновената градинска пръст, примесена с малко торф и пясък, за да се осигури добър дренаж.

Шефлера – лесна за отглеждане

Наторяване

Санхецията се нуждае от редовно наторяване с минерални торове за зеленолистни растения и храсти.

Размножаване и пресаждане

Тъй като се разклонява бързо, санхецията се нуждае от повече място всяка година, заради което се пресажда редовно в ранната пролет преди да е настъпил активният период и цъфтежът.

Неорегелия – магически цветове в красива розетка

Растението се размножава чрез резници, взети от стъблата през лятото. Вкореняват се в същата почвена смес, но на по-малка дълбочина. Почвата се поддържа топла през цялото време до израстване на младо растение.

Снимки: iStock

 

Коментирай