За дома

Грешки с еърфрайъра, които правят храната нездравословна

Къде грешите в употребата на популярния уред за приготвяне на полезна храна

24.08.2021г. / 13 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Еърфрайърите са уреди, които предлагат възможността да готвите без или с минимално количество мазнина чрез нагрят въздух, като по този начин хранителните качества на продуктите се запазват без да се добавят излишни количества мазнини и без храната да хваща загар с потенциално канцерогенен характер.

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

В употребата на еърфрайър обаче могат да се допуснат някои грешки, които да направят храната не толкова полезна и здравословна, колкото очаквате. Ето кои са грешките с този уред, които да избягвате.

Не използвате никаква мазнина

Смисълът на приготвянето на здравословна храна с еърфрайър предполага намаляване до минимум употребата на мазнина. Храната се сготвя и прилича досущ на пържена, но без да се използват големи количества олио, в което храната да плува при пържене. Циркулиращият нагрят въздух обработва храната. Но ако не сложите абсолютно нито една капка мазнина, няма да постигнете хрупкавостта, която желаете. Подправките ще се слепят за храната и ще променят вкуса ѝ. Добре е да добавяте няколко капки мазнина в уреда, за да се радвате на вкусна храна. Тя ще остане здравословна по този начин.

Готвене, което намалява холестерола – как?

Използвате прекалено много мазнина

Прекаляването с мазнината обезсмисля употребата на еърфрайър. Ако го използвате като фритюрник, това не прави храната нито по-хрупкава, нито по-здравословна, защото се слепва, подгизва от мазнина, а и смисълът на технологията на еърфрайъра не е подобен на фритюрника.

Препълвате купата/ кошницата

Еърфрайърът работи с нагорещен въздух, който трябва да циркулира свободно из купата на уреда. Затова не трябва да я препълвате. Ако го правите, въздухът няма да достигне до всички кътчета на храната. Тя може да остане недобре сготвена, а и е възможно да развалите уреда.

Грешки в кухнята при приготвянето на пилешко

Продуктите са твърде мокри

Важно е да измиете продуктите преди да ги сложите в еърфрайъра, но ако са прекалено подгизнали във вода, това в комбинация с нагретия въздух може да влоши текстурата и вкуса им.

Свързани статии

Не проверявате температурата

Както с всеки друг уред за приготвяне на храна, така и с еърфрайъра трябва да се внимава на каква температура се готви. Различните продукти изискват различна степен на нагряване. Ако не загрявате достатъчно храната, тя може да остане леко сурова, а това да ви предразположи към опасни бактерии.

Чести грешки при готвенето с масло

Не загрявате предварително еърфрайъра

Подобно на фурната, която обикновено се загрява предварително преди да се сложи храната в нея, еърфрайърът също се нуждае от предварително загряване, за да може храната да стане максимално хрупкава, вкусна и добре сготвена.

Коментирай