За дома

Защо трябва редовно да почиствате главата на душа?

Колко често се сещате за нея?

21.07.2021г. / 05 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно редовно почиствате банята си. Тя е едно от най-замърсените места в дома, тъй като влагата и топлината там създават условия за растеж на болестотворни бактерии. Но колкото и често и старателно да миете банята, вероятно забравяте едно специално място и това е главата на душа.

Какви опасни бактерии ни дебнат в банята и тоалетната

Главата на душа е едно от най-употребяваните пособия в банята. То се мокри най-често. Пълното му изсъхване е почти невъзможно в едно домакинство с няколко човека, защото постоянно някой го използва. Така главата на душа и дюзите му се оказват едно силно замърсено място, което създава условия за поява на мухъл и множество бактерии, които при къпане падат директно върху главата и тялото ви. Това представлява риск за здравето.

Погледнете главата на душа. Докоснете дюзите. Ще видите как около тях се задържа жълтеникаво-кафява луга, която е пълна с бактерии. Те носят потенциален риск за здравето ви.

Спасете се от бактериите в банята

Проучване от 2018 година, цитирано от healthdigest.com, констатира, че в главата на душа се съдържа огромно разнообразие от бактерии, плесени и микроорганизми, които образуват биофилм върху покритието на душа. Открити са над 200 различни бактерии по тази част на душа. Повечето от тези микроорганизми са безопасни, но сред тях има и особено опасни за здравето. Те могат да причинят сериозни инфекции по цялото тяло, дори и вътрешни инфекции.

Най-мръсните места във всеки офис

Как лесно да почистите главата на душа?

Няма мръсно място в дома, което да не можете да почистите и дезинфекцирате. Това е добрата новина. За щастие има лесен начин да почистите и главата на душа. Повечето съвременни глави на душове са подвижни и могат да се свалят.

Свалете главата на душа. Потопете я в съд с чист оцет. Оставете я да престои така поне няколко часа или за през нощта. На сутринта просто я изплакнете и с помощта на четка изтъркайте остатъците от наслагвания. Оцетът ще свърши добра работа за убиване на болестотворните бактерии.

Как да се предпазим от опасната бактерия E.coli?

Коментирай