За дома

Заместители на изварата, които да ползвате в различни рецепти

С какво да я замените, когато не разполагате с нея

03.09.2021г. / 05 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изварата е прекрасен гъвкав продукт. Тя е по-бедна на калории и мазнини от останалите крайни млечни продукти, което я прави предпочитана за редица здравословни и диетични рецепти. Тя е невероятно подходяща както за солени, така и за сладки рецепти. Ако я използвате за сладкиши и ѝ добавите захар, ванилия, цитрусови корички например, тя ще придаде невероятна кремообразна текстура на десертите ви. Страхотна е и с конфитюр, плодове и като средство за овкусяване на палачинки, гофрети. 

Здравословни заместители на вредните съставки в сладкарството

Ако пък я смесите с подправки, билки, чесън, изварата се превръща в прекрасна част от рецепти за солени сосове, паста, плънка за лазаня и много други. 

Изварата е чудесен универсален продукт, който можете да похапвате без угризения. Когато обаче не разполагате с нея вкъщи, а искате да приготвите рецепта, която включва извара, вижте с какво можете да я заместите. 

Рикота 

Рикотата е италианската разновидност на изварата, само че малко по-сладка. Тя е още по-кремообразна и лесна за мазане. Подходяща е за всякакви сладкиши и печива, съдържащи извара. Придава мек, гладък и пухкав вид на сладкиши, кремове, пълнежи. Може да се включва успешно и в солени рецепти. 

Полезни ли са различните заместители на захарта?

Цедено кисело мляко

Ако не разполагате с извара, можете да я заместите с цедено кисело мляко. То има прекрасен кремообразен вкус и мека текстура. Копринено гладко е и няма да влоши крайния резултат при печива, сладкиши, десерти, кремове и пълнежи. 

Белтъци 

Трудно е да изпълните рецепта без млечни продукти, ако в оригинален вид те присъстват там. Въпреки това, можете да опитате с някои заместители, които се доближават малко до оригинала. Така можете да използвате белтъци вместо извара. Те съдържат протеини и малко мазнини, пухкави са и допринасят за кремообразната текстура на тестото или крема след разбиването им. 

Алтернативни заместители на бялото брашно

Маскарпоне 

Маскарпоне е кремообразно меко италианско сирене, което има фантастична текстура. То е подходящо за замяна на изварата в редица рецепти. Сладко-соленият му и леко кисел вкус придават страхотна нотка на печива, кремове, пълнежи, маслени теста, сладкиши, тестени изделия. 

Тофу 

Тофу е популярен заместител на месото и млечните продукти. Може да се използва и вместо извара. Подходящо е за вегетарианци и вегани. Единственото, което трябва да се съобрази, е консистенцията на тофу, която в някои разновидности може да е по-твърда от тази на изварата. В такива случаи може да се разреди с малко вода, животинско или ядково мляко по желание. 

Полезни алтернативни заместители на олиото

Коментирай