7 неща, които винаги забравяте да почистите в дома си

За по-чист и здравословен дом, не забравяйте тези места за почистване

2021-11-25 15:32:00 | Илияна Николова

Винаги има нещо за чистене вкъщи. Стандартните места, на които се събира мръсотия, са ясни. На тях вероятно наблягате при всяко чистене на дома. Няма как да подминете антрето, тоалетната, банята, мръсните плотове в кухнята, уредите, които използвате най-често. Да не забравяме и пода навсякъде в дома. Освен тях обаче има още толкова места, на които се събира мръсотия, но които често забравяме на почистим.

7 бързи трика за почистване на дома

Кои са местенцата вкъщи, за които не сте се сетили, че се нуждаят от почистване?

Вентилационните отвори на сушилнята

При сушене на дрехите в сушилнята от тях се отделя уловения мъх, който преминава през специални дюзи. Ако не почиствате тези пътища, машината може да се затрудни в работата си или да се развали с времето. Премахвайте редовно отлаганията от власинки от дрехи, защото в тях се задържат мръсотия и бактерии.

Пазарски чанти за многократна употреба

Ако мислите за околната среда и не използвате найлонови пликове при всяко пазаруване, това е похвално. Но трябва да помислите и за собственото си здраве. Ако забравяте да перете чантите за пазар, които използвате, направете го още сега. В тях се задържат всякакви нечистотии и патогени. Перете ги по-често, особено ако пренасяте с тях пресни продукти, като месо, яйца, зеленчуци, млечни продукти, които не са фабрично опаковани.

Хитро почистване на хитри домакини

Поставки за четки за зъби

Банята е същински развъдник на бактерии заради влагата и топлината. Ето защо там трябва да сте много осторожни в почистването. Не забравяйте да почистите всяко кътче, включително поставките за четки за зъби. В тях се задържа много мръсотия, която може да се пренесе директно в устата ви чрез миенето на зъбите с четката.

Решетката на канала на мивката

Ако в кухненската мивка сте поставили допълнителна решетка, която да улавя частици, за да не запушите канала, трябва да знаете, че тези решетки се нуждаят от много редовно почистване. В тях се събират всякакви остатъци, които създават условия за разрастване на бактерии. Не ги забравяйте. Дори да нямате допълнителна решетка, това пак налага често почистване на дъното на мивката.

Повърхности, които никога да не почиствате с оцет

Още по темата

Филтри на климатици

Филтрите на климатиците задържат всички прахови частици, намиращи се в дома, включително фините. В тях се задържат вируси, бактерии, акари и други замърсители на въздуха. Ако забравяте да ги почиствате редовно, време е да започнете.

Съдомиялната

Не разчитайте, че цикълът на миене на съдовете е достатъчен да почиства редовно и самата машина. Тя се нуждае от допълнителна дезинфекция, за да е безопасна за здравето. Можете да пускате празен цикъл без съдове, но с равни части оцет и вода, за да дезинфекцирате миялната.

3 брилянтни трика за почистване в дома

Метли, мопове, прахосмукачки

Почистващите уреди и пособия, с които чистите дома си, също се нуждаят от почистване. В противен случай само разнасяте наново събраната мръсотия.