5 начина да приготвите веган майонеза

Рецепти за майонеза без яйца

2021-11-28 05:44:00 | Илияна Николова

Майонезата е един от най-популярните сосове. Използва се широко в кулинарията и е любима добавка към закуски и сандвичи. Тя отива перфектно и на различни меса, салати, печени ястия със зеленчуци. Но както знаем, майонезата се прави с яйца, а ако сте веган надали бихте искали да консумирате яйца, макар и в тази форма. За щастие има начин да не се лишавате от любимата си майонеза, като си я приготвите без никакви животински продукти.

Ето и няколко начина да приготвите веган майонеза.

6 начина да си приготвите капрезе

Веган майонеза със соево мляко

  • ½ чаша неподсладено соево мляко;
  • 1 чаша олио;
  • 2 с. л. ябълков оцет;
  • 1 с. л. горчица;
  • ½ с. л. чеснов прах;
  • ½ ч. л. сол.

Сложете съставките без олиото в блендер. Пасирайте добре. Постарайте се съставките да са престояли на стайна температура преди това. Залейте съставките с олиото и пасирайте отново за поне 2 минути. Оставете съставките леко да починат за няколко секунди. След това пуснете отново блендера за още 30 секунди, докато майонезата се сгъсти. Прехвърлете майонезата в подходящ съд. Може да се съхранява в хладилник за 2 седмици.

9 начина да приготвите пържени филийки

Веган майонеза с тофу

  • 2 чаши меко тофу;
  • 1 с. л. лимонов сок, пресен;
  • 1 с. л. бял винен оцет;
  • 1/3 чаша зехтин;
  • ¼ ч. л. сол.

Сложете съставките в блендер и пасирайте до хомогенна смес. Пасирайте за още 30 секунди, докато сместа добие желаната консистенция и пухкавина. Може да се съхранява в хладилник до 1 седмица.

Кои са най-здравословните начини за приготвяне на месо?

Майонеза с аквафаба

  • 300 г варен нахут от консерва;
  • 1 чаша олио;
  • ¼ ч. л. дижонска горчица;
  • 1 и ½ с. л. ябълков оцет;
  • 2 с. л. кленов сироп;
  • 1 щипка сол.

Отцедете нахута от консервата, като запазите течността от него. Премерете ¼ чаша течност от консервата, което представлява аквафабата. По желание можете да сварите нахута в домашни условия и да използвате течността по същия начин. Сложете всички съставки в блендер без олиото. Пасирайте до гладка смес. След това добавете олиото и пасирайте за минимум 2 минути, докато се получи консистенция на майонеза. Консумирайте след охлаждане в хладилник за 4 часа. Може да се съхранява в хладилник до 2 седмици.

Домашната майонеза на Джейми Оливър

Майонеза с бадемово мляко и авокадо

  • 1 чаша неподсладено бадемово мляко;
  • 3 с. л. намачкано авокадо;
  • ¼ чаша зехтин;
  • 1 с. л. дижонска горчица;
  • ¼ с. л. чеснов прах;
  • ½ с. л. лимонов сок;
  • 1 щипка сол.

Поставете съставките в блендер и пасирайте, докато се получи гладка смес с консистенция на майонеза. Прехвърлете в подходящо бурканче. Може да се съхранява до максимум 5 дни в хладилник.

Какво се случва в тялото, ако станете веган

Още по темата

Веган майонеза с кашу

  • 1 чаша сурово кашу;
  • 1 с. л. лимонов сок;
  • 1/3 чаша вода;
  • 1 с. л. ябълков оцет;
  • 1 с. л. горчица;
  • 1 с. л. чеснов прах;
  • 1 щипка сол.

Накиснете кашуто във водата за 30 минути. Поставете съставките в блендер и пасирайте до получаване на кремообразна смес. Ако искате по-лека консистенция, добавете още малко вода в блендера. Ако искате майонезата да е по-гъста, намалете количеството вода. Прехвърлете майонезата в буркан и сложете в хладилник за няколко часа да се сгъсти и стегне. Може да се съхранява в хладилник до 5 дни.