За дома

5 начина да консервирате и запазите храната си

Методи за приготвяне на зимнина

22.10.2023г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пресните храни и продукти са истински дарове от природата. Лошото е, че невинаги можем да ги изядем, докато са съвсем пресни. Зимата е сезонът на консервирането и съхраняването на храна. Чрез някои ефективни методи можете да запазите успешно остатъците от храна, вместо да ги изхвърляте, както и да запазите прясна продукция от градината ви, купени продукти на промоционални цени в по-големи количества, които не можете да изядете в прясно състояние и още много други.

Как да си консервираме кисели краставички?

Кои са най-лесните начини да консервирате и запазите храната си?

Замразяване

Замразяването е прекрасен начин да запазите храни и продукти за дълъг период от време. Замразяването значително намалява риска от растеж на опасни бактерии в храната, като същевременно я запазва в нейната свежест и текстура. Всичко, от което се нуждаете, е фризер за дълбоко замразяване, стъклени или специални силиконови съдове с плътно затварящи се капаци за дълготрайно съхранение.

Замразената храна може да издържи между три и шест месеца в зависимост от вида ѝ. Месата могат да са с по-кратки срокове на годност в замразено състояние, тъй като в тях вероятността да има растеж на бактерии е по-голяма. Плодовете и зеленчуците могат да се съхраняват за по-дълго.

Суров сироп от бъз

Изсушаване

Изсушаването е технология, която се използва от векове за запазване на храни, които не могат да се консумират веднага. Особено удобно е за зимния период, когато се консумира храна от лятото и есента, когато е бил моментът на събиране на реколтата. Чрез изсушаване могат да се запазят плодове, зеленчуци, меса, риба. Основното предимство на изсушаването е, че уплътнява и усилва вкусовите качества и хранителните вещества в изсушените храни. Важно е да се снабдите с подходящи контейнери, пликове за съхранение или съдове, подходящи за изсушени храни, така че да ги предпазите от повторно навлизане на влага и евентуалното им разваляне.

Модерен начин за приготвяне на зимнина

Консервиране

Консервирането е процес, при който храната се затваря в плътно затварящи се съдове и се използва топлина за унищожаване на бактериите и нежеланите микроорганизми. Крайният резултат, който се цели, е образуването на вакуум в съда, в който е затворена храната. След това се охлажда и запечатва.

Двата най-добри и безопасни метода за консервиране в домашни условия са на водна баня, консервиране под налягане. Първият вид консервиране е подходящ за храни с високо съдържание на киселини, като домати, плодове, зеленчуци. Вторият тип е подходящ за храни с ниско съдържание на киселини, като месо, риба, некисели зеленчуци.

Течности от продукти, които никога да не изхвърляме

Ферментация

Ферментиралите храни са любими през зимата. Те са и много здравословни и полезни, защото съдържат естествени пробиотични бактерии, подкрепящи състоянието на храносмилателната и имунната системи. Ферментационните процеси при този тип съхранение на храната ѝ придават невероятен вкус и я предпазват от развитие на бактерии.

Консервирането чрез ферментация може да съхрани храната за много дълги периоди – от месеци до години, стига продуктите да са консервирани и затворени правилно. Можете да запазите чрез ферментиране любимите си зеле, моркови, чушки, патладжани, лук, карфиол.

10 рецепти за зимнина

Мариноване

Мариноването е още един прекрасен метод за запазване на храна. Най-подходящ е за приготвяне на зимнина от кисели краставички. Подходящи за мариноване са още патладжаните, чушките, морковите, царевицата, лукът, зелените домати и много други. Приготвени по този начин продуктите могат да имат трайност от 4 седмици до 3 месеца.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време