За дома

Мощни трикове срещу различни петна – работят безотказно!

Как да премахнете упорити петна от дрехите

01.07.2022г. / 11 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Петната по дрехите са кошмар, с който никой не иска да се сблъсква. Те обаче са част от ежедневието. Не можем да се предпазим от тях, колкото и да сме внимателни. Някои петна са много упорити, но премахването им все пак може да е лесно, стига да знаете как точно да ги третирате. Ето някои много хитри начини да се справите с петна от всякакъв тип.

Как да премахнете старо петно от дреха, без да я нараните

Петна от трева

Всички знаят, че петната от трева са много упорити и невинаги се изпират. Много често остават следи от тях въпреки усилията и търкането. Но не и ако използвате паста за зъби. Използвайте стара четка за зъби и паста. Втрийте в петното паста за зъби. Най-добре е тя да не е гелообразна, а във вид на класическа паста. Разтрийте пастата с четката за зъби. Оставете да подейства за известно време, колкото е необходимо. След това изперете дрехата. Ако се налага повторете процедурата.

Петна от кръв

Петната от кръв са много упорити. Те се изпират трудно, защото в кръвта се намират много вещества, включително метали и минерали, пигменти и други елементи, които правят изпирането на кръвта истинско предизвикателство. Едно от средствата, които могат да помогнат в този случай е водородният пероксид или перхидрол. Използвайте водороден пероксид от 3%. Накиснете петното с пероксида. Оставете да подейства известно време. След това разтрийте петното с нож за масло, който не е остър и няма да разкъса тъканта на дрехата. След това изперете и изплакнете обилно. Повторете, ако се налага.

Домашен препарат против петна с природни съставки

Петна от червило

Червилото съдържа мазнини и пигменти. Това го прави много трудно за изпиране. Естествените тъкани, като вълна, кашмир, коприна, памук са сред най-трудните за изпиране, тъй като поемат червилото навътре в тъканите.

Свързани статии

Внимателно изстържете по-голямата част от червилото с нож за масло. След това поставете няколко хартиени салфетки, които да попият голяма част от мазнините в червилото. След това използвайте препарат за миене на съдове. Той съдържа мощни вещества срещу мазнини. Разтрийте петното с повече сила. Не забравяйте да изперете и откъм обратната част на дрехата. Изплакнете. Повторете, ако се налага.

7 страхотни трика за премахване на жълти петна от дрехи

Петна от олио и други мазнини

Олиото и мазнините са също доста трудни за изпиране петна. Те попиват във всякакви тъкани, както естествени, така и изкуствени. Тук отново можете да използвате препарат за съдове, който е по-агресивен и специално разработен срещу мазнини. В препаратите с такива формули се съдържат мощни вещества за разтваряне на мазнини и загорели остатъци по съдовете. Те помагат и за отстраняването на мазни петна от дрехите. При по-упорити петна от олио и мазнини може да третирате с обезмаслител преди това за допълнителен ефект.

Коментирай