За дома

Лесно почистване и дезинфекция на миялната

Как да почистите съдомиялната машина с вода, оцет и сода

17.07.2022г. / 06 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съдомиялната машина е истински добър помощник в миенето на съдове. Тя ви отменя, когато имате нужда от свободно време. Мръсни съдове има винаги и това може да е истински кошмар, особено за хората, които никак не обичат миенето на чинии и чаши.

Как да вадим по-чисти съдове от миялната?

Но като всеки уред, който се ползва за миене и почистване, миялната машина трябва също да се почиства и дезинфекцира. В нея се натрупват бактерии, остатъци от храна, мухъл. Гумените уплътнения и дюзите също са места, на които се размножават множество бактерии.

Кои са признаците, че миялната ви е мръсна и се нуждае от почистване и дезинфекция?

  • Миризма на мухъл и застояло;
  • Съдовете не излизат добре измити от машината;
  • По стъклените и металните съдове и прибори се забелязват отлагания;
  • Съдовете излизат от миялната с лоша миризма;
  • По вътрешността на машината се виждат отлагания.

Как да удължите живота на миялната машина

За да почистите съдомиялната не са ви нужни кой знае колко скъпи почистващи препарати, които освен това съдържат и токсични химикали. Можете да почистите миялната машина с натурални продукти, които не крият риск за здравето, но същевременно са изключително ефективни.

Какво ви е нужно:

  • Оцет;
  • Сода за хляб;
  • Четка или гъба за миене;
  • Микрофибърна кърпа;
  • Сапун или препарат за съдове;
  • Четка за бутилки с дълга дръжка.

Най-честите проблеми със съдомиялната машина

Как да почистите лесно миялната машина?

Изпразнете миялната изцяло. Извадете всички рафтове, които са подвижни, ако има такива. Ако не е възможно това не е толкова важно, по-скоро улеснява почистването. Разтворете препарат за съдове или течен сапун в гореща вода. Почистете рафтовете, решетките и уплътненията с разтвора, като търкате с гъбата или четка, както ви е удобно.

Свързани статии

Можете да си направите разтвор за пръскане с оцет, гореща вода и сода за хляб. Разтворете равни части вода и оцет. Добавете няколко лъжици сода. Разбъркайте или направо смесете в шише със спрей накрайник. Разклатете добре и напръскайте вътрешната повърхност на машината. С четка разтъркайте замърсените участъци. Останалата повърхност разтрийте с гъба или микрофибърна кърпа.

Странни неща, които можете да измиете в миялната машина

За да прочистите и вътрешната страна на канализацията на миялната машина, където се събират много бактерии и мръсотия, направете разтвор от гореща вода и оцет в равни части. Към тях добавете препарат за съдове и разбъркайте. Излейте сместа в дренажния канал на миялната. След това пуснете празен цикъл на миене, който да прочисти разтворените наслагвания.

Коментирай